NRK Meny
Normal

Mye regn gir jordskredfare i Innlandet

Det ventes mye nedbør fra natt til mandag. NVE varsler om jordskredfare på gult nivå i Hedmark og Oppland de nærmeste dagene. Det er likevel lite som tyder på en reprise av forrige ukes flom.

Flom, Øyer

Slik så det ut i Øyer forrige tirsdag. Heldigvis er det ingenting som tyder på at regnværet som er spådd fra natt til mandag skal bli like ille.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Etter mange dager med finvær er det mye som tyder på at det tar slutt i store deler av Hedmark og Oppland natt til mandag.

Det er ventet lokalt mye nedbør, noe som gjør at NVE nå har oppjustert jordskredfaren til gult nivå. Det betyr at det ventes noen jordskred, og at det kan forekomme enkelte store hendelser. Særlig bratte skråninger, bekker og elveløp er utsatt.

– Det trenger ikke bli noe, men det kan også bli akkurat slik det var i Lillehammer for en uke siden. Det kan bli sånn at bekker tar nye løp, så derfor er det sendt ut et generelt varsel, forklarer fylkesberedskapssjef i Oppland, Asbjørn Lund.

Ikke meldt om flomfare

NVE tror ikke det vil komme en reprise på flommen i forrige uke. Det er ikke sendt ut flomvarsel, kun et varsel om økt jordskredfare.

– Akkurat sånn som det ser ut nå, tror vi ikke det skal bli noen flom, sier Lund.

Det er foreløpig usikkert hvor mye nedbør som vil komme, men NVE anbefaler at folk renser dreneringsveier og stikkrenner, slik at vannet kan renne unna.

Det går foreløpig ikke an å si noe om hvor de store nedbørsmengdene vil slå til.

– Værvarslingen har indikasjoner på at det kommer uvær mot vårt område, men det er umulig å si hvor det slår til, sier han.

Lillehammer i beredskap

Lillehammer, som ble hardt rammet av flommen i forrige uke, er i beredskap.

– Vi har hatt vakter på jobb helt siden før helgen, siden det var spådd en del nedbør allerede da. Vi var ute og renset stikkrenner og dreneringsveier i går, og skal ut igjen i dag, forteller Lars Rudi i Lillehammer kommune.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.