NRK Meny
Normal

Museumsdirektør: – For mange ansatte på norske museum

Norske museer har for mange ansatte med tanke på pengene de har å rutte med. Det mener Arne Jurlsrud Berg, som er direktør for Mjøsmuseet.

Arne Julsrud Berg ved Thorstadbua

DÅRLIG UTVIKLING: Arne Jurlsrud Berg synes norske museum burde prioritere annerledes.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Det høres kanskje litt upopulært ut å si at vi skal ha færre ansatte, men med tanke på pengene vi har så må ressursene brukes annerledes, sier Berg.

Han mener museene ikke har fått justert lønns- og prisveksten i de tre siste statsbudsjettene.

– Jeg håper jo vi får mer ressurser, men personalkostnadene har vært økende og uten mer penger går det utover øvrig drift. Sånn det er nå går ikke, vi må kutte ned antall årsverk, sier han.

Det var Museumsnytt som først omtalte saken.

Kuttet selv i personalet

Selv har Mjøsmuseet redusert fra 20 til 16 stillinger for å kunne drifte museet på en skikkelig måte.

– Vi hadde en situasjon der 70 % av budsjettet gikk til personalkostnader. Det var altfor høyt i forhold til andre behov med museet.

Berg er redd kvaliteten på norske museum kan bli dårligere hvis det ikke skjer noe. Han mener det er flere ting museum må prioritere.

– Vi må være oppdaterte på moderne utstillinger, IKT-utstyr, moderne biler, verktøy, redskaper og vi må forsikre redskaper og bygninger for eksempel, sier han.

Torveig Dahl

BEKYMRET: Torveig Dahl er bekymret for at museene ikke vil være rustet til å møte framtidige utfordringer.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

– Klimaendringene ødelegger gamle bygg

Direktør for Gudrandsdalmusea, Torveig Dahl, er også bekymret for fremtiden til norske museum. Hun mener klimaendringene fremover vil kreve mer tilskudd fra staten.

– Bygningene som har stått i mange hundre år har tålt vårt klima med solide kalde vintre, men nå er det altfor varierende mellom pluss og minus, det tiner og fryser på hele tiden. Det er mye nedbør, det øker med sopp og lekkasjer. Det er mye større belastning for de gamle historiske husene nå enn tidligere.

– Hvis du tenker på hvordan kulturtilbudet skal være i Norge, hvor viktig er museum?

– Museum er limet i Kultur-Norge. Vi jobber mye i regionene, kommunene og små-samfunnene. Vi har et tilbud som gjelder alle og som ofte er gratis. Det har ikke noe å si om du er rik eller fattig, sier hun.

Kulturdepartementet har dessverre ikke hatt tid til å kommentere denne saken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.