Hopp til innhold

Motstand mot kraftutbygging

- Kraftselskapene ødelegger den vakre Einunndalen i Folldal hvis de får lov til å bygge en ny, stor kraftdam nederst i dalføret, mener hytteeier Hans Petter Bang.

Einunndalen i Hedmark

Kraftutbyggerne vil bygge ny dam i Einunndalen som blir inntil ti meter høyere enn dagens dam.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Bang leder an i motstanden mot kraftutbygging i en av Norges lengste seterdaler.

En ny kraftdam vil bli inntil 10 meter høyere enn i dag og oversvømme store områder nærmere ei mil innover den flate Einunndalen.

Hasn Petter Bang

Hytteeier Hans Petter Bang.

Foto: Privat

- Det er tragisk hvis de skal ødelegge denne dalen som etter min mening er noe av det vakreste som finnes, sier Hans Petter Bang til NRK.

Har søkt om konsesjon

Det er selskapene Glommens og Laagens Brukseierforening og Østerdalen Kraftproduksjon som i sommer har søkt om konsesjon for å bygge en ny og stor kraftdam nederst i den flate Einunndalen.

Søknanden er nettopp sendt ut på høring. Kraftselskapene har allerede en dam i området som leverer vann til Einunna kraftverk. Men den er liten og knapt synlig for folk som ferdes i dalen.

Utbyggerne vil nå ti-doble utstrekningen på dammen til 3 kvadratkilometer og bygge ny demning slik at vannflata blir liggende inntil ti meter over dagens nivå.

Det betyr at store områder innover dalen blir neddemt fordi terrenget her er svært flatt. Kraftdammen blir nesten ei mil lang.

- Jeg synes det blir stygt, sier Hans Petter Bang.

Markubulia i Einunndalen i Hedmark

FØR: Markbulia er i dag nedre del av dagens kraftmagasin i Einunndalen.

Foto: Nordøst landskapsarkitekter

Markbulia i Einunndalen i Hedmark

ETTER: Markbulia etter maks oppdemming.

Foto: Nordøst landskapsarkitekter

- Ødelegger dalen

Siden han var guttungen har orkestermusikeren fra Oslo tilbrakt hver eneste sommer og ferie i Einunndalen, og han er helt kategorisk. Dette kommer til å ødelegge dalen, hevder han.

- Når vannet er nede får du store strandsoner med råtnenede vegetasjon. Jeg snakker bare rett fra hjertet, og jeg frykter at det kommer til å bli veldig stygt, sier Bang.

Og han får støtte fra eksperthold:

- Erosjonssoner er sjelden veldig pent, sier landskapsarkitekt Helge Bakke.

Bakke jobber i firmaet Feste Nord-Øst på Tolga som har skrevet en lang konsekvensutredning om hvordan kraftutbygginga kommer til å påvirke landskapet i Einunndalen.

Einunndalen ved Romsdalssetra i Hedmark.

FØR: Einunndalen ved Romsdalssetra i dag.

Foto: Nordøst landskapsarkitekter.

Romsdalssetra i Einunndalen i Hedmark

ETTER: Kraftmagasinet kommer til å gå ei mil innover dalen, forbi Romsdalsetra.

Foto: Nordøst landskapsarkitekter

- Visuelt stygt

Bakkes konklusjon er at det høyeste damalternativet vil ha store konsekvenser for de slake områdene, og vil være visuelt negativt, som det heter blant landskapsarkitekter.

- Visuelt negativt vil si at det er endring fra hvordan man oppfatter det visuelle bildet av landskapet i dag, sier arkitekten.

- Eller stygt, på godt norsk?

- Ja, det kan du jo si, sier Bakke.

Landskapsarkitekten forteller at det blir store erosjonssoner rundt hele den nye kraftsjøen i Einunndalen, i takt med at vannstanden i magasinet går opp og ned hvert døgn.

På det bredeste blir denne sona 400 meter bred med råtnende vegetasjon, stubber og mudder i det flate landskapet.

Avskoger området

Einunndalen i Hedmark

Gangbrua ved Romsdalssetra må rives hvis den store kraftdamman blir bygd.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Men Helge Bakke sier utbyggerne kommer til å få krav om å gjøre avbøtende tiltak slik at disse erosjonssonene blir smalere og mindre skjemmende i landskapet.

- Man går inn og avskoger og fjerner vegetasjon. Terrenget blir nærmest skjøvet opp på land og man lager nye kantinger langs det nye magasinet.

- Blir det spesielt pent?

- Ja etter noen år, når vegetasjonen har fått satt seg, vil det oppfattes som en del av det opprinnelige terrenget, sier Bakke.

Men hytteeier Hans Petter Bang i Einunndalen vil verken ha utbygging eller avbøtende tiltak. Han beskylder kraftutbyggerne for å kun tenke profitt.

- Det er for å tjene penger de gjør det, det koker ned til det. Det er ikke fordi de tenker at de skal skaffe folk mer kraft. Det tror jeg ikke, sier Bang.

Flere saker fra Innlandet