NRK Meny
Normal

Moren følte seg mistenkt

Den drapstiltalte Ringsaker-moren følte seg mistenkt av de rundt seg etter at sønnen døde. Det kommer fram av politiforklaringene hennes.

Hamar tinghus.

Rettsaken mot Ringsaker-moren pågår i Hamar tinghus.

Foto: Geir Olav Slaaen. / NRK

Hun benekter at hun noengang har lagt hånd eller pose over ansiktet til barna for å hindre dem i å puste.

Saken mot den 26 år gamle Ringsaker-moren begynte i Hedmarken tingrett mandag morgen.

Ville ha lukket rett

Etter at tiltalen var opplest og aktor hadde holdt sin innledning, begjærte kvinnens forsvarer, advokat Johnny Christan Schill, retten lukket under hennes forklaring. Hun ville ikke forklare seg med publikum og presse til stede. Men begjæringen ble avvist.

Følte seg mistenkt

Siden den tiltalte småbarns-moren ikke vil forklare seg for åpne dører, måtte aktor Arne Ingvald Dymbe lese opp fra hennes politiforklaringer. Av disse forklaringene går det fram at hun følte seg mistenkt av de rundt henne.

Etter at sønnen på ett år døde, hadde barnevernet både varslede og uvarslede tilsyn hos kvinnen som da hadde født sin andre sønn. Denne sønnen ble senere plassert i fosterhjem etter å ha vært innlagt på sjukehus flere ganger.

Vondt og sårende

Ringsaker-moren har forklart at samboeren aldri var til stede da sønnene fikk anfall. I avhør har hun forklart at hun husker lite rundt selve anfallene - hvordan de startet, hvor lenge de varte og hva som faktisk skjedde.

Kvinnen har sagt at saken oppleves som uvirkelig, og at hun aldri ville ha gjort barna sine noe. Hun føler seg hjelpeløs, og vet ikke hva hun skal gjøre for å tilbakevise mistankene mot henne.

Samboeren mistenkte

Kvinnen har følt at både den tidligere samboeren og familiemedlemmer uttrykte bekymring og ble mistenksomme etter sønnens død.

Hun sier hun ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av sykdommen Münchausen, men beskriver et tilfelle der hun ga den nå avdøde sønnen medisiner mot kramper. Hensikten var å gjøre sønnen slapp og dermed gi henne en unnskyldning for å dra på sjukehuset og slippe unna samboeren, som hun i perioder hadde et dårlig forhold til.

Dyna over ansiktet

Ringsaker-moren sier hun pleide å legge dyna over ansiktet (munnen og nesa) på sønnen når de var ute og gikk tur. Hun sier hun ikke gjorde det for å skade, men for å beskytte dem mot kulda.

I ettertid har hun tenkt at anfallene kunne ha sammenheng med dette, og at hun derfor føler skyld. Men hun nekter for at hun bevisst gjorde noe for å skade barna.

Kvinnen benekter at hun er skyldig etter tiltalen.