NRK Meny
Normal

Mor og datter levde i et trusselregime

Gjennom en årrekke ble kvinnen utsatt for vold, trusler og krenkelser fra samboeren. Flere ganger var parets mindreårige datter vitne til det som skjedde.

Gjøvik tingrett

TRODDE PÅ KVINNEN: Gjøvik tingrett festet ikke lit til mannens forklaring og skriver at den fremstår som oppkonstruert. I stedet la de kvinnen forklaring til grunn, og mener hun er troverdig uten å overdrive.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

En 32 år gammel mann fra Oppland er dømt til ett år og åtte måneders ubetinget fengsel for omfattende mishandling av sin tidligere samboer. Gjøvik tingrett mener volden, truslene og krenkelsene har hatt et gjentagende og vedvarende preg og omtaler det som et trusselregime.

Under rettssaken nektet mannen straffskyld for mange av tiltalepunktene og hevdet at den fornærmede kvinnen bevisst snakket usant. Men retten festet ikke lit til hans forklaring og har i stedet helt og fullt trodd på kvinnen. Det er Oppland Arbeiderblad som skriver om saken i dag.

Truet med øks

Ved en anledning løp mannen etter samboeren med en øks og fremsatte trusler. Kvinnen og datteren måtte rømme barbeint ut av huset og fikk ringt etter hjelp. Episoden skal ha blitt utløst av at kvinnen sa hun ville ut av forholdet.

En annen gang holdt mannen både datteren og samboeren innesperret på et soverom hele natten og tvang dem til å være våkne. Han skrudde blant annet dekslet av lysbryteren slik at bryteren ikke virket, og han skrudde også av dørhåndtaket til rommet.

Mannen er også funnet skyldig i å ha holdt kvinnen opp mot veggen og presset hardt inn i magen hennes mens hun var gravid. Han skal ha fremsatt trusler om at dersom hun ikke tok abort, så skulle han gjøre det.

Pågikk i en årrekke

Ved flere anledninger gjennom hele samboerskapet skal mannen ha tatt kvelertak på kvinnen og påført henne smerte og frykt. Ved en anledning kastet han en spritflaske mot henne som traff veggen rett over hodet hennes mens den mindreårige datteren satt på fanget. Mannen fremsatte også jenvlige trusler og etter hvert også drapstrusler mot kvinnen.

Den omfattende mishandlingen skal ha pågått fra 2006 og fram til mai 2013 da kvinne gikk ut av forholdet og anmeldte mannen.

32-åringen er også dømt for identitetstyveri og posttyveri. Han bestilte ulike varer i hennes navn på nettet. Han skal også ha kontaktet en høgskole og takket nei til en studieplass som hennes nye samboer hadde fått.

I tillegg til fengselsstraffen, må 32-åringen betale kvinnen 100.000 kroner i oppreisningserstatning.