NRK Meny
Normal

Møkkjeller blir konsertlokale

Hver sommer kjøres landbruksmaskiner og gjødsel ut av låven i Søndre Land, mens kjendisene skysses inn.

Aud Sigrid Holst

KLAR FOR LØRDAG: Vertinne på Ringelien gård, Aud Sigrid Holst, er fornøyd med utviklingen til møkkjelleren. Her står hun ved bardisken som opprinnelig var et skovlhjul på et sagbruk i nærheten.

Foto: Dag Kessel / NRK

Se for deg å sitte midt i en møkkjeller i Søndre Land, mens Hans Olav Brenner eller Ketil Bjørnstad opptrer få meter fra deg. Nettopp det blir virkelighet på Ringelien gård på lørdag. Det eneste problemet til vertskapet er det kalde mai-været.

– Vi fyrer med dieselvarme på forhånd og har propanvarmere. Vi har også en god del tepper til de som synes det blir kjølig. Det går bra å arrangere det her, sier Lars Holst på Ringelien gård.

Hver sommer kjøres landbruksmaskiner og gjødsel ut av møkkjelleren. Låven ble første gang omgjort til konsertlokale under bryllupet til vertsskapets sønn i 2003. Han insisterte på å ha arrangementet i møkkjelleren.

– Moren min hadde en overraskelse til brudeparet, nemlig en operasanger. Ikke et øye var tørt etter den fremførelsen her i kjelleren. Da skjønte vi at dette måtte vi utnytte, sier Aud Sigrid Holst, mor og den andre halvdelen av vertskapet.

Hans Olav Brenner

KOMMER: Hans Olav Brenner skal opptre i møkkjelleren. Han er blant annet kjent for tv-programmet «Brenner» hvor han tar med seg gjester på kjøretur.

Foto: Hilde Bruvik

Ferje til og fra

Det er familie, naboer og venner som trår til for å få arrangementet i havn. Vertskapet stiller også med ferje for dem som bor på østsida av Randsfjorden og som ikke vil kjøre rundt. Ferja starter i Hov i Land.

– Det er en fin måte å komme seg tur/retur på, sier Holst.

Hun påpeker at de er glade for at dugnadsånden er stor når det kommer til møkkjelleren.

– Vi er avhengige av miljøet rundt for å få til arrangementer her, sier den tidligere kultursjefen i Søndre Land.

Hun forteller at akustikken i møkkjelleren er god og at det er perfekt å ha konserter der.

Møkkrester på vegger og gulv

Siden 2003 har det gått slag i slag med arrangementer i møkkjelleren, som ble ordentlig rengjort før bryllupet.

– Det var en stor jobb å klarere stedet. Det var møkkrester på vegger og gulv, sier Lars.

Han forteller at de slutta å bruke møkkjelleren til sitt opprinnelige formål på slutten av 80-tallet og at den har vært lagringssted for gjødsel og maskiner siden den gang.

Vertskapet sier at det er stor spennvidde i de som skal opptre, men sier at det er et krav at de må ha Søndre Land-blod.

– Enten på ordentlig, eller at de er sterkt knyttet til bygda på andre måter, sier de.

Ringelien gård

FORBEREDELSER: Lars Holst kjørte denne uka ut gjødsel fra det som skal være konsertlokale på lørdag. I bakgrunnen er det utedo med 2x2 seter for publikum.

Foto: Dag Kessel / NRk