Modige 10.klassinger trosset egen frykt

Pulsen var høy for 10.-klassingene som stod på kanten av den 15 meter høye fossen. Men etterpå kom gleden og lettelsen!

Juving i Tessa
Foto: Elin Fossum / NRK

10. klasse ved Snertingdal ungdomsskole valgte en spesiell avslutningstur før de spres for alle vinder etter 10 års skolegang sammen. De dro nordover Gudbrandsdalen, blant annet for å prøve juving! Dette er en blanding av klyving/klatring, svømming, hopping ned i kulper og bevegelse til fots langs elva som går gjennom et trangt juv.

Se bildene:

Stein Erik Gaustad fra GoRafting

– Stå med breie bein under rappellering, ellers er det lett å snurre litt, sier Stein Erik Gaustad fra GoRafting.

Foto: Elin Fossum / NRK

– De er veldig spente og mange gruer seg litt. Jeg håper dette kan bidra til at de bryter noen barrierer og utfordrer seg sjøl litt. I tillegg til at det er en sosial avslutningstur for oss, sa lærer Geir Volla Karlsen før turen.

– Hvem vil være først..?

Stein Erik Gaustad fra GoRafting har ei tent 10. klasse foran seg. Elva Tessa, som har sitt utløp ved Tessanden på sørsiden av Vågåvatnet, egner seg godt til juving og elevene er klare til å utfordre seg sjøl.

– Det er viktig å huske på at dette er en lek og at dere er her for å ha det moro, sier Gaustad.

Han og de andre guidene gir en kort instruksjon på hvordan man rappellerer før utfordringen går til elevene. Hvem vil være førstemann?

Mats Hasle melder seg først. Han er spent.

– Jeg har ikke vært utenfor kanten og kikket hvor langt det er ned. Så dette blir spennende, sier Mats.

Se video av Mats her:

10.klassingen Ole Gjerdbakken rappellerer ned den 15 meter høye fossen i Tessa. 10.klasse ved Snertingdal ungdomsskole valgte en spesiell avslutningstur før de spres for alle vinder etter 10 års skolegang sammen. De dro nordover Gudbrandsdalen, blant annet for å prøve juving!

Mats rappellerer ned foss

Men etterpå er Mats lettet, glad og ikke minst stolt.

– Det var litt ekkelt når en kom ut i vannet, da ble det så glatt. Men det var veldig moro og nå er jeg stolt over å ha gjort det, sier Mats.

– Får tillit til egne evner

Ida Bentsen er gudie ved GoRafting

Guide Ida Bentsen mener at ungdommene vokser på å utfordre seg sjøl og sin egen frykt.

Foto: Elin Fossum / NRK

Ida Bentsen fra Danmark er en av guidene ved GoRafting. Hun synes det er moro å kunne gi ungdommene en ny type opplevelse, og se dem lykkes i noe de ikke trodde de ville klare.

– Ved å tørre dette kan de forandre oppfatningen de har av seg sjøl. Da kan de si til seg selv, når jeg tør å hoppe sju meter ned i elva så kan jeg jammen tørre mye annet også. Slik kan de få mer tillit til egne evner, mener Bentsen.

– Nå er jeg stolt!

Emilie Fossumstuen Grøterud tok også utfordringen. Hun rappellerte ned fossen, sjøl om hun synes det var skummelt.

– Det gikk bra, men det var litt skummelt når jeg så hvor høyt det var. Men nå er jeg glad, sa Emilie.

Se video av Emilie her:

10.klasse ved Snertingdal ungdomsskole valgte en spesiell avslutningstur før de spres for alle vinder etter 10 års skolegang sammen. De dro nordover Gudbrandsdalen, blant annet for å prøve juving! Emilie var en av dem som rappellerte ned den 15 meter høye fossen.

Emilie rappellerer ned foss