NRK Meny
Normal

Telenor-sjefen kjører 80.000 km for å sjekke mobildekningen

Dekningsdirektøren i Telenor, Bjørn Amundsen, kjører landet rundt i en fet firehjuls-trekker med avansert teknisk utstyr. Dette gjør han for å sjekke kvaliteten på mobilnettet i Norge.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektøren i Telenor

– Generelt er talekvaliteten i Hedmark og Oppland veldig god, sier Bjørn Amundsen.

Foto: Knut Sveen / NRK

- Jeg liker å være litt hands-on, så får andre direktører sitte i høyblokka på Fornebu, mens jeg ser hvordan den virkelige verden er. Litt fleipete sagt, men jeg mener det, humrer dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Årlig blir det rundt 80.000 km kjøring på Telenor-sjefen.

Amundsen har nettopp vært i NRKs lokaler i Elverum og sjekket kvaliteten der.

- Så skal jeg til Trysil, Nybergsund og Jordet og måle der. Jeg ender med et møte med Birken på Rena for å se på 4G-nettet som vi satte igang i Rena sentrum onsdag. I dag sykler den svært så mobile Telenor-sjefen Fredags-Birken..

Bjørn Amundsen, dekningssjef i Telenor

Fet bil: Hands-on-sjefen med tre handsfree-mobiler på rekke og rad.

Foto: Knut Sveen / NRK

Leter etter feil

På dashbordet er det montert tre hands-free mobiltelefoner, en Telenor, en Tele2 og en NetCom, laptopen ligger i førersetet. Bak i bilen, der de fleste har plass til reservehjulet, er det fullt av utstyr.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor

Bjørn Amundsen kommer fram nesten overalt. Og kan ikke bilen kjøre lenger, fortsetter han på sykkel.

Foto: Knut Sveen / NRK

Det er teknisk utstyr som måler talekvaliteten på nettet, datakvaliteten på mobilnettene, ikke bare til Telenor sitt, men også til konkurrenteneTele2 og NetCom.

– Hensikten er å finne feil slik at vi hele tida har et godt bilde av hvordan vårt eget og andre nett fungerer i Norge.

Amundsen forklarer at nettet er dynamisk og ikke er det samme hver dag.

– Vi setter i gang nye basestasjoner hele tida, og da er det viktig å gjøre målinger på hvordan netttet spiller sammen. I disse dager gjør vi en hel del målinger i Hedmark og Oppland, og resultatene får vi bare noen minutter etterpå.

Telenor-bil

Fett utstyr: Bilen skjuler avansert teknisk utstyr som måler talekvaliteten på nettet og datakvaliteten på mobilnettene.

Foto: Knut Sveen / NRK

E6-problemer

- Generelt er talekvaliteten i Hedmark og Oppland veldig god. Men vi har utfordringer langs E6 ved Mjøsa med alle byggearbeidene. Når sprengningene pågår og det er lange køer der, kan det bli kvalitetsproblemer. men vi har gjort noen grep.

Allerede for seks måneder siden satte Telenor inn 4G, altså et mobilt bredbåndsnett som er ti ganger raskere enn 3G, fra Minnesund opp mot Espa for å avlaste de verste kvalitetsproblemene..

– Det er vanskelig å ha god nok kapasitet hele vegen når det er anleggsvirksomhet i et så stort område. Men jeg kan love at den dagen E6 åpner med tunnelene, er disse problemene en saga blott. Da er det bra, lover Telenors mobile dekningsdirektør Bjørn Amundsen.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kritisk til felles barnevern

  Kommunestyret i Nordre Land sa i kveld ja til å utrede muligheten for å samarbeide med Gjøvik om barneverntjenesten.. Flere politikere argumenterte på kommunestyremøte tirsdag kveld for at nærheten til brukerne kan forsvinne ved en felles tjeneste.

  Kommunestyremøte i Nordre Land
  Foto: Line Fosser Vogt / NRK
 • Trafikkproblemer i Hunndalen

  I rundkjøringa mellom Fagernesveien og Raufossveien i Hunndalen, vest for Gjøvik, har det vært et trafikkuhell. I tillegg har et vogntog fått motorstopp. Dermed er det en del trafikale problemer i området, melder politiet. Bilberger er på veg.

 • Overvåkingskameraer tillatt

  Ringsaker Almenning har fått medhold fra Datatilsynet i at det er lov til å ha overvåkingskameraer i inn- og utkjøring i Natrudstilen, skriver Ringsaker Blad. Begrunnelsen er hærverk på bomkasser og å forebygge innbrudd i hus og hytter.