Hopp til innhold

Mobbes vekk fra jobben

Sjuke, eldre og folk med lav utdanning ryker først når bedrifter omstiller. Mange mobbes rett og slett vekk.

Ill.foto: Mobbing på arbeidsplassen
Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix / Scanpix

Det viser en undersøkelse som Høgskolen i Lillehammer har gjort for LO.

Nå vil LO gjøre sine egne undersøkelser, for å finne ut om påstandene stemmer.

Ingen overraskelse

Det er ingen overraskelse at sjuke, eldre og folk med lav utdanning er tapere i arbeidslivet. Spørsmålet er om det er riktig at folk mobbes ut når bedrifter omstiller og nedbemanner.

- Da rapporten ble kjent, fikk vi mange henvendelser fra medlemmer som fortalte om mobbing og trakassering i forbindelse med at noen måtte gå fra en arbeidsplass. Det sier prosjektleder Jørund Hassel i LO, Hedmark

Nei til støtte

Det LO vil finne ut nå, er om det er riktig at nedbemanning og omstillinger forsterker mobbingen og fører til flere tilfeller av mobbing på arbeidsplassene.

LO Stat i Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus vil sammen gjøre en undersøkelse. Den vil koste 1 million kroner. Arbeidstilsynet og LO gir 600.000 kroner i støtte, mens Arbeids- og inkluderingsdepartementet har avslått en søknad om støtte til resten. 

"Jobbing uten mobbing"

LO vil hive seg på aksjonen "Jobbing uten mobbing" som pågår nå. Jørund Hassel mener det er mulig å gjøre noe med slike mobbeproblemer.

- Men tiltak mot mobbing må forankres på øverste nivå i bedriftene. Det må tas med i personalplanleggingen og i virksomhetsplanene, sier Jørund Hassel.

 

Flere saker fra Innlandet