Mjøsen - cruiseskipet (1867)

 

Mjøsen
Foto: Mjøssamlingen

Den ble bygd som passasjerskip, men var også ei tid cruiseskip på Norges største innsjø. Til slutt endte det flytende hotellet Mjøsen opp som spiker. Før karrieren som feriebåt, hadde Mjøsen vært passasjerbåt på Mjøsa under navnet "Kong Oscar".

Luksusbåt

Kong Oscar var luksusbåten, en verdig konkurrent til Skibladner og med sine to skorsteiner og lange staselige skrog var "Kongen" et syn. I mai 1868 kom båten til Lillehammer for første gang. Jernbanen var eieren og kong Oscar var deres fremste våpen i kampen om passasjerene. Det var ikke spart på noe, unntatt den manglende aktersalongen, kom kom i 1876.

I 1898 kom båten på lokale hender. Da ble det mørke skroget malt hvitt. I 1905 kjøpte Oplandske båten. Kong Oscar ble degradert til lokalbåt. Skibladner var nemlig den største og raskeste av de to. Etter hvert fikk Kong Oscar mange eiere. Mest eventyrlige er perioden fra 1915 da den ble tatt ut av rutetrafikk og bygd om til cruiseskip. Første turen gikk 16. juli 1916. Mulighetene for å flytte båten til Oslofjorden ble også undersøkt!

I april 1930 startet hoggingen av Kong Oscar/Mjøsen og både på Minnesund og Hamar ble båten gjort om til spiker. Inventar og løsøre ble solgt på auksjon.