NRK Meny
Normal

Mjøsa for de matglade

 

 

Kåre Torgunnrud ved dekketøysakpet ombord på Skibladner
Foto: Jan Vidar Lie Pedersen / NRK

En gong-gong ble brukt til å samle passasjerene rundt matbordet tidligere ombord i Skibladner. Gong-gongen er bevart og finnes i Mjøssamlingene på Minnesund. Et stort dekketøyskap brukt ombord, står utstilt i museet. Skibladners matsalong hadde sølvtøy, krystallglass og skikkelig dekketøy. Ikke plast og papp der ombord!

Alt var også merket med rederiets emblem, og naturlig nok forsvant mye ned i passasjerenes lommer og vesker.

- Bestikk og dekketøy var populære souvenirer så lenge de hadde emblemer, forteller tidligere markedssjef Karin Ohlssøn i Oplandske.

Båtene på Mjøsa var kjent som gode matsteder. Ombord i Skibladner var menyen fire retter. Forretten var asparges, deretter ble det servert steik, før laksen og jordbærene kom på bordet. I dag er bare de to siste på menyen ombord.

 

Bestikk og dekketøy var populære souvenirer så lenge de hadde emblemer.

Tidligere markedssjef i Oplandske, Karin Ohlssøn, sier at mye dekketøy havnet i gjestenes vesker.

- Maten betydde mye, og fikk man et rykte for å ha godt matstell, trakk det passasjerer, sier Kåre Torgunnrud ved Mjøssamlingene. Foruten dekketøyskapet har han også en gammel vedovn fra damesalongen. Det var nemlig dit kvinnene trakk seg tilbake etter middag. Herrene hadde også sin egen salong, hvis de da ikke brukte røykesalongen.....

Matsalongen hadde panel i mahogni. I 1937 havarerte båten og det edle treverket ble erstattet med huntonitt fra Gjøvik. Etter havariet i 1967 ble det sponplater, før edelt treverk kom på plass igjen i 1990-årene.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • 137 dyr reddet ut i Ringsaker

  Totalt 137 dyr er reddet ut av driftsbygningen som raste sammen i Åsmarka i Ringsaker i Hedmark mandag. Politiet bekrefter at det ikke er flere levende dyr i det sammenraste bygget. Redningsmannskapene har i natt avsluttet arbeidet på stedet.

 • Fjøs har kollapset i Åsmarka

  Taket til et fjøs med over 100 storfe har kollapset i Åsmarka i Ringsaker. Det er uklart hvor mange dyr som har overlevd. Det pågår evakuering av dyra.

  Kart Åsmarka
 • – Listhaug må gå

  Hilde Ekeberg fra Oppland KrF og sentralstyremedlem i partiet, sier Erna Solberg nå må ta ansvar som regjeringssjef og rydde opp. Ekeberg mener KrFs vedtak om mistillit er riktig. – Listhaug har gått over streken, sier hun.

  Hilde Ekeberg