NRK Meny
Normal

Mistet retten til AFP tross 40 år i industrien

ELVERUM (NRK): – AFP-ordningen er som et Lotto-spill, sier Arnfinn Bakken. Nå vil Fellesforbundet endre reglene for avtalefestet pensjon.

Mister retten til AFP

SOM LOTTO: Arnfinn Bakken fra Elverum har jobbet for fullt i over 40 år. Tross det har han mistet retten til AFP.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Har du tenkt å gå av når du fyller 62 med avtalefestet pensjon, AFP? Da bør du sjekke reglene nøye.

Arnfinn Bakken fra Elverum mistet retten til AFP selv om han hadde jobbet fullt i industrien i over 40 år.

Mister jobben - var sjukmeldt

Arnfinn Bakken har jobbet siden han var 18 år i fysisk krevende jobber. År som har satt sine spor. De tunge jobbene har slitt ut ryggen og nakken.

Han så fram til å trappe ned da han fylte 62 år i februar i år. Men sånn ble det ikke. For da han var 60 ble nemlig arbeidsplassen, Sperre støperi, lagt ned og han mistet arbeidet.

I tillegg ble han sjukmeldt på grunn av nakke- og ryggsmertene sine.

Dermed mistet han retten til AFP fordi han ikke hadde arbeidsgiver da han ble sjukmeldt.

– Som et lottospill

Arnfinn Bakken sammenligner fellesordningen AFP med et kjent spill fra Norsk Tipping. Er du heldig får du nyte fullt av den, men er du offer for flere uheldige omstendigheter får du ingenting.

– Det er som et lottospill. Det er et veldig urettferdig, sier Bakken.

Arnfinn Bakken har vært nødt til å ta ut alderspensjon gjennom folketrygden og sitter igjen med mindre enn minstepensjon, 9.500 kroner i måneden. Hvis han hadde fått AFP, ville han fått nesten det dobbelte.

– Det er ikke riktig at du skal sitte igjen med minstepensjon når du har jobbet et helt liv, mener Bakken.

Vil endre reglene

Fellesforbundet i Hedmark og Oppland sier det er mange som opplever å miste rettighetene til AFP.

Nå jobber fagbevegelsen for å endre reglene slik at folk som har mange år bak seg i arbeidslivet kan få AFP selv om de har blitt arbeidsløse som følge av konkurs eller har vært sykmeldt de siste tre årene.

– Vi må sikre oss at de som er i den alderen har muligheten til å gå av når de er 62 år med 60 prosent inntekt, sier Sven Olsen, distriktssekretær i Fellesforbundet i Hedmark og Oppland.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sp vil ta ut Slettåsflokken

  Senterpartiet fremmer i onsdag forslag i Stortinget om å felle ulvene i den mye omtalte Slettås-flokken. Partiet ber regjeringen om å gi fellingstillatelse for Slettås-flokken i tråd med den lokale rovviltnemndas ønske.

 • Veiby/Skjærmoen med ny kontrakt

  Skoda Motorsport har inngått en ny rallykontrakt med 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger. Han blir dermed en av fire kjørere i bilfabrikken s rallysatsing for 2018. Veiby har sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum kjørt for Skoda også i år. .

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.
 • Politiaksjon Brumunddal

  Politiet aksjonerte tirsdag mot et spisested i Brumunddal. En person som er tilknyttet bedriften er pågrepet. Vedkommende er siktet for bruk og besittelse av narkotika. Minst fem politibetjenter og én hund har aksjonert i flere timer ved spisestedet, skriver HA.