NRK Meny
Normal

Mistenkt for å ha tent på asylmottak

3 asylsøkere som bor på Haslemoen transittmottak er pågrepet av politiet mistenkt for å ha startet brannen i blokka der 108 asylsøkere bodde.

Haslemoen i brann
Foto: Dag Bjørndahl

– De tre er sikta for grovt skadeverk, sier jourhavende ved Hedmark politidistrikt Ann-Elisabeth Billa.

Brann på Haslemoen asylmottak

Ble pågrepet etter brannen

De tre som er pågrepet sitter i arrest på Hamar politistasjon. De skal avhøres i løpet av dagen. De ble pågrepet sent lørdag kveld etter at 108 asylsøkere måtte bli evakuert fra en av bygnigenen på Haslemoen asylmottak under brannen.

– Ut fra de opplysninger som foreligger i dag er det skjellig grunn til mistanke for grovt skadeverk, i dette tilfelle brann, sier Ann-Elisabeth Billa.

Hun kan ikke si noe om deres forklaring, siden avhørene ikke har starta enda. Politiet jobber også med tekniske undersøkelser på branntomta i dag.

Brann Haslemoen transittmottak
Foto: Jørn Nordli / NRK

Dramatisk for dem som bodde der

– Det var dramatisk. Brannen spredte seg fort opp til taket og loftet og slo ut gjennom vinduene, forteller daglig leder ved transittmottaket på Haslemoen, Terje Røe.

Det var litt før klokka 18 lørdag brannen startet i et rom i tredje etasje i blokka der det bor 108 asylsøkere. De tre voksne som bodde i rommet var ikke i rommet da brannen startet.

Brannvarsleren ble utløst raskt, og alle beboerne kom seg ut uten å bli skadd.

– Vi har hatt flere øvelser med drilling i hva som skal gjøres ved brann, så alle visste hva de skulle gjøre, og var raskt ute på oppstillingsplassen, sier Terje Røe.

Måtte evakuere kvinner og barn

I blokka som brant var det 108 voksne asylsøkere som bodde. I naboblokka er det familier, kvinner og barn som bor. Også de måtte evakueres ut fordi røyken og varmen fra brannen seg mot bygningen.

Både politi og brannvesen var raskt på stedet, og fikk sikret at brannen ikke spredte seg videre.

Brann på asylmottak på Haslemoen
Foto: Jørn Nordli / NRK

Har kun ei seng

De 108 asylsøkerne som bodde i brannblokka rakk ikke å få med seg nesten noe av sine eiendeler da de måtte løpe ut av bygget.

– Mange har ikke med seg noen ting. Alle har nå kun ei seng og kanskje de klærne de hadde på seg da de ble evakuert, sier Terje Røe.

Det er likevel ikke sikkert at alle eiendeler er tapt for asylsøkerne. Bygget som brant har etasjeskillere i betong, så det kan være at skadene på hvert av rommene ikke er så store som det kunne se ut til under brannen.

Asylsøkerne som bodde i blokka har nå fått bolig i en annen blokk på asylmottaket som sto tom.

Vi hadde akkurat gjort i stand den blokka for nye asylsøkere, sier Terje Røe.

For tiden er det 255 asylsøkere i mottaket.

Vet ikke om brannen var påsatt

Transittmottaket på Haslemoen som ble etablert for to år siden hadde flere tilfeller av brannstiftelser det første året det var i drift. Det var stor uro og misnøye på mottaket som da hadde flere asylsøkere som bare ventet på å bli transport ut av landet.

Fire brannutrykninger i kveld

God mat har roet gemyttene

Det siste året har det vært roligere, men for fire uker siden var det på ny brannutrykning på mottaket. Grunnen var at noen hadde tent på klær på lokket på et toalett.

Nytt branntilløp ved asylmottak

– Jeg vil ikke spekulere i om denne brannen er påsatt, sier Terje Røe.

De klarte ikke å finne ut hvem det var som hadde tent på i februar. Nå er tre personer som bodde på mottaket pågrepet i saken.