NRK Meny
Normal

Farlig sauesjukdom

Den farlige sauesjukdommen fotråte kan ha kommet til Oppland. Det er sterke mistanker til at en besetning i Lillehammer og en i Sør-Fron er smittet.

Sau.

Sau i to besetninger i Gudbrandsdalen kan være smittet av den farlige sjukdommen fotråte.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

- Det er svært alvorlig dersom sau i Gudbrandsdalen er angrepet av sykdommen fotråte.

Det sier seksjonssjef i Mattilsynet ved Distriktskontoret for Gudbrandsdalen, Svanhild Krukhaug Vatn.

Restriksjoner

Mattilsynet har nå innført ulike restrikssjoner for to småfebesetninger, en i Lillehammer og en i Sør-Fron, på grunn av mistanke om fotråte.

Fotråte er en sykdom som angriper klauvene på sau, og er svært smertefull. Den flører til at dyrene blir halte. Dyr som er hardt angrepet av sjukdommen må slaktes.

Sprer seg

Mattilsynet vet ikke hvordan de to besetningene eventuelt er smittet. Sjukdommen spres ved direkte kontakt dyr i mellom. Oftest etter trafikk av dyr mellom besteningene.

Sjukdommen er tidligere påvist i Rogaland, Vest-Agder, Telemark og Buskerud.

Tirsdag 28. oktober har landbruksminister Lars Peder Brekk innkalt næringen, Mattilsynet og veterinærinstituttet for å diskutere situasjonen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ber bilister være tålmodige

    Skal du kjøre på E6 på strekningen Kolomoen i Stange til Rudshøgda i Ringsaker i dag bør du beregne god tid. Statens vegvesen regner med stor påskeutfart både i dag og i morgen, og på akkurat den strekningen er det nå anleggsvirksomhet som vil føre til at det går saktere enn vanlig.

  • Pilot hoppet ut i for lav høyde

    Den polske seilflypiloten som døde da seilflyet hans styrtet i Lesjafjellet i 2015 hoppet ut i fallskjerm i for lav høyde. Det er konklusjonen i Statens havarikommisjon sin rapport som kom i dag. Det tok fire dager fra ulykka skjedde til piloten ble funnet.

  • Valdresflya åpen

    Valdresflya ble åpnet klokka åtte i dag. Den vil være nattestengt mellom 20.00 og 08.00.