NRK Meny
Normal

Farlig sauesjukdom

Den farlige sauesjukdommen fotråte kan ha kommet til Oppland. Det er sterke mistanker til at en besetning i Lillehammer og en i Sør-Fron er smittet.

Sau.

Sau i to besetninger i Gudbrandsdalen kan være smittet av den farlige sjukdommen fotråte.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

- Det er svært alvorlig dersom sau i Gudbrandsdalen er angrepet av sykdommen fotråte.

Det sier seksjonssjef i Mattilsynet ved Distriktskontoret for Gudbrandsdalen, Svanhild Krukhaug Vatn.

Restriksjoner

Mattilsynet har nå innført ulike restrikssjoner for to småfebesetninger, en i Lillehammer og en i Sør-Fron, på grunn av mistanke om fotråte.

Fotråte er en sykdom som angriper klauvene på sau, og er svært smertefull. Den flører til at dyrene blir halte. Dyr som er hardt angrepet av sjukdommen må slaktes.

Sprer seg

Mattilsynet vet ikke hvordan de to besetningene eventuelt er smittet. Sjukdommen spres ved direkte kontakt dyr i mellom. Oftest etter trafikk av dyr mellom besteningene.

Sjukdommen er tidligere påvist i Rogaland, Vest-Agder, Telemark og Buskerud.

Tirsdag 28. oktober har landbruksminister Lars Peder Brekk innkalt næringen, Mattilsynet og veterinærinstituttet for å diskutere situasjonen.

Flere saker fra Hedmark og Oppland

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Lundby i ledelsen

    Maren Lundby fra Kolbu fortsetter å imponere, og leder etter første omgang i dagens verdenscuprenn i hopp. Hun fikk trekk av dommeren etter en ustø landing, men leder likevel med 7 poeng.

  • Stoppet med hasj i bilen

    En bilfører ble i natt stanset av politiet på Fylkesvei 222 i Hamar, mistenkt for å være påvirket av alkohol. Det ble også funnet en mindre mengde hasj i bilen. Det har blitt tatt blodprøve av mannen, og politiet har opprettet sak.

  • Brann i Parkgata i Hamar

    Det ble i natt meldt om røykutvikling i Parkgata i Hamar. Nødetatene rykket ut til stedet. Det siste seg å ha tatt fyr i ei dyne, grunnet røyking på senga. Brannen ble slukket uten å resultere i personskader.