NRK Meny
Normal

Farlig sauesjukdom

Den farlige sauesjukdommen fotråte kan ha kommet til Oppland. Det er sterke mistanker til at en besetning i Lillehammer og en i Sør-Fron er smittet.

Sau.

Sau i to besetninger i Gudbrandsdalen kan være smittet av den farlige sjukdommen fotråte.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

- Det er svært alvorlig dersom sau i Gudbrandsdalen er angrepet av sykdommen fotråte.

Det sier seksjonssjef i Mattilsynet ved Distriktskontoret for Gudbrandsdalen, Svanhild Krukhaug Vatn.

Restriksjoner

Mattilsynet har nå innført ulike restrikssjoner for to småfebesetninger, en i Lillehammer og en i Sør-Fron, på grunn av mistanke om fotråte.

Fotråte er en sykdom som angriper klauvene på sau, og er svært smertefull. Den flører til at dyrene blir halte. Dyr som er hardt angrepet av sjukdommen må slaktes.

Sprer seg

Mattilsynet vet ikke hvordan de to besetningene eventuelt er smittet. Sjukdommen spres ved direkte kontakt dyr i mellom. Oftest etter trafikk av dyr mellom besteningene.

Sjukdommen er tidligere påvist i Rogaland, Vest-Agder, Telemark og Buskerud.

Tirsdag 28. oktober har landbruksminister Lars Peder Brekk innkalt næringen, Mattilsynet og veterinærinstituttet for å diskutere situasjonen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Innbrudd i hus i Løten

    I løpet av natta har det vært innbrudd i et hus i Løten. Her er det stjålet diverse elektronikk, vin og kontanter. Det var ingen hjemme da innbruddet ble begått.

  • Bil på taket ved Skreifjellet

    En bil har havnet på taket på fylkesvei 33 ved Skreifjella rett sør for Falkentunnelen. En person var i bilen men vedkommende kom seg ut ved egen hjelp. Politiet melder om få trafikkale problemer.

  • Fengsel for å ha slått kona si

    En mann i 30 årene er i Glåmdal tingrett dømt til fengsel i 10 måneder etter å ha slått kona si. Kvinnen ble slått flere ganger i ansiktet og fikk blant annet sprukket trommehinne. Hun fryktet for livet sitt og rømte til en nabo.