NRK Meny
Normal

Mistanke om bakterieutbrudd i svinebesetning

Veterinærinstituttet mistenker at en svinebesetning i Gran kommune i Oppland er rammet av antibiotikaresistente LA-MRSA-bakterier. Nå vil næringa at myndighetene i større grad blir med på å bekjempe problemet.

Laster kart, vennligst vent...

En svinebesetningen på Gran kan være smittet av MRSA-bakterier.

Mattilsynet er varslet om mistanken og har båndlagt gården. Dermed er det ikke lov å frakte dyr inn eller ut av gården.

Dersom mistanken bekreftes må hele svinebesetningen, som består av smågris, slaktegris og purker, avlives. De endelige prøveresultatene er ventet i løpet av uken.

– Bakterien er resistent og det gjør at man ikke kan behandle viktige sykdommer med antibiotika. Det er et folkehelseproblem, sier Olav Eik-Nes, administrerende direktør i Norsvin i Hedmark.

– Sjekker alle besetninger

Sjansen for å bli smittet av MRSA ved å spise svinekjøtt er svært liten. Bakterien finnes hovedsakelig på overflaten av kjøttet og drepes ved varmebehandling, ifølge tilsynet.

Svine-MRSA forekommer sjelden i Norge, og myndighetene har tidligere varslet klare tiltak mot bakterien.

– Det tas prøver av alle besetninger i Norge og gjennom det finner man bakterien. Den smitter fra dyr til mennesker, men man blir ikke syk av å få bakterien. Det er antibiotikaimmuniteten som er bekymringsverdig, sier Olav Eik-Nes.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.