Hopp til innhold

Elever tvinges til å gå til privatist - skolen mangler lærere

Stadig nye vikarer og utallige timer uten lærer. Elevene ved Øvrebyen videregående skole i Kongsvinger synes ikke de får god nok undervisning.

Øvrebyen videregående skole

Anette Arnesen og Hedda Dæhlie er ikke fornøyd med den undervisninga de har fått på Øvrebyen videregående skole.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Anette Arnesen går tredje året på Øvrebyen videregående skole. Hun hoppet av et fag til jul nettopp fordi det ble for vanskelig å få god karakter uten en lærer i faget.

– Vi har ikke lærer de timene vi skal, da sier det seg selv at vi ikke får et like godt faglig utbytte og heller ikke den undervisninga vi har krav på, sier hun.

Går heller til privatist

Om noen dager tar hun privatisteksamen i et annet fag for å få fylt opp timeantallet.

Vi har bytta lærer sikkert ti ganger, til slutt ga jeg opp hele faget. Nå tar jeg det som privatist for jeg orka ikke tullet lenger

Anette Arnesen, tredjeårs-elev ved Øvrebyen

Sykefraværet blant lærerne ved Øvrebyen er nesten dobbelt så høyt som ellers ved de videregående skolene i Hedmark og Oppland, med et fravær på mer enn 11 prosent andre semester i år.

– De som greier å være strukturerte får det til, på et vis. Men mange trenger den ekstra hjelpa, man går jo på skole for å lære.

Bekymret

Det sier Hedda Dæhlie. Hun går siste året på allmennfag ved skolen. Hun, sammen med flere andre elever, er ikke fornøyd med undervisninga ved skolen. NRK har vært i kontakt med flere elver og foreldre som er bekymra over situasjonen.

Rektor Hanne Foss forstår at noen er frustrerte, men mener at elevene får den opplæringa de har krav på.

– I noen få klasser og grupper har undervisninga for mange lever blitt opplevd som litt uforutsigbar fordi mange forskjellige lærere er innom i kortere perioder. Men elevene har fått den opplæringa som de har krav på, sier Foss.

Det høye sykefraværet har gjort det vanskelig å finne tilstrekkelig med vikarer. Problemet løses nå ved at enkelte lærer tar ekstratimer, ledelsen har gått inn i noen fag, og det finnes også eksempler på vikarer som er fagpersoner og ikke nødvendigvis pedagoger som stepper inn og tar timer.

– Vi har ikke fått noen skriftlige henvendelser på at noen ikke er fornøyd. Vi har fått noen muntlige og de har vi tatt på alvor, sier Foss.

– Ukjent for meg

Men elevene er ikke fornøyd.

– Det er ikke sånn det skal være. Jeg synes det er trist, og da virkelig trist for de elevene som må være her framover, sier til slutt Anette Arnesen.

Fylkeskommunen har det overordna ansvaret for den videregående skolen. Fylkessjef for videregående opplæring i Hedmark. Tore Gregersen, er kjent med at skolen har et høyt sykefravær og problemer med å skaffe nok vikarer, men at problemet var så stort visste han ikke.

– Dette var helt ukjent for meg. At elever må ta eksamen hos privatist er på ingen måte bra. Dette er ikke noe vi vil være bekjent av, sier han.

Gregersen sier han nå vil se nærmere på saken og om elevene har fått den opplæringa de har krav på.