NRK Meny
Normal

Misbrukte jenter fra hele landet - nå utvider politiet siktelsen

Siktelsen mot Elverums-mannen som etterforskes for overgrep mot nesten 40 jenter fra hele Norge, vil bli utvidet. – Han blir siktet for flere voldtekter, forteller politiadvokat Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt.

Henning Klauseie

UTVIDER SIKTELSEN: Politiadvokat Henning Klauseie sier siktelsen mot mannen fra Elverum vil bli utvidet og at han vil bli siktet for flere enn den ene voldtekten han er siktet for til nå.

Foto: Per Magnussen

Politiet nærmer seg slutten på etterforskningen av mannen som ble pågrepet og siktet i august i fjor. Mannen skal ha fått til dels svært unge jenter til å sende intime bilder og videoer av seg selv via sosiale medier. Jentene skal ha følt seg presset eller direkte truet.

– Foreløpig er han siktet for voldtekt for ei jente, men det vil bli flere, sier Klauseie.

Den yngste av jentene politiet har vært i kontakt med var åtte år. Den eldste 14 år.

Flere av barna sliter tungt

Mannen har kommet i kontakt med jentene via sosiale medier som Instagram, Snapchat og KIK og utga seg for å være en jente.

Klauseie sier flere av jentene fikk seg en overraskelse da politiet kom på døra.

– Enkelte av jentene kjente ikke til at de hadde vært i kontakt med en voksen mann før vi i politiet fortalte dem det. Overraskelsen var i flere tilfeller veldig stor når de ble kjent med dette.

Overgrepssak i Elverum

SIKTET: Mannen fra Elverum ble pågrepet og siktet i fjor høst og i løpet av måneden sendes saken fra politiet til statsadvokaten. 39 jenter er til nå involvert i saken, den yngste åtte år.

Foto: Frode Meskau

Flere av jentene har ifølge politiet uttrykt skam over det som har skjedd og mange er redde for at siktede skal komme tilbake til dem.

– Politiet vil følge opp jentene i ettertid. Enkelte av jentene beskriver massive problemer etter det som har skjedd og at de har behov for lang oppfølging fra hjelpeapparat og helsevesen, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Krevende etterforskning

Politiet beslagla 170.000 bilder, rundt 3000 videoer og en mengde chattelogger hjemme hos den siktede Elverums-mannen, som har erkjent straffskyld.

Jostein Løken, advokat

SAMARBEIDER: Jostein Løken forsvarer den overgrepssiktede mannen.

Foto: Moment Studio

– Vi tar til etterretning at politiet utvider siktelsen. Fra første stund har min klient gjort sitt beste for å medvirke til å oppklare alle forhold. Han ønsker også at denne saken skal skje så effektivt og greit som mulig og med størst mulig grad av hensyn til disse unge jentene, sier mannens advokat, Jostein Løken.

Politiet har bare igjen avhør av ei av jentene i tillegg til noen avhør til av siktede før saken sendes til statsadvokaten i løpet av mai.

– Det er åpenbart at disse nettovergrepsakene, som vi etter hvert ser flere av, genererer svært mange fornærmede. Det er i denne sammenhengen det blir store ressurser som må brukes, forteller politiadvokaten.

Politiet har reist landet rundt og avhørt jenter.

– Dette er en viktig sak for politiet å gjennomføre på en skikkelig måte så retten får best mulig grunnlag for den behandlingen som skal skje, sier Klauseie.

Rettssaken er berammet til 17. oktober og det er satt av åtte uker til behandlingen i Sør-Østerdal tingrett.

Overgrepssiktelsen mot mannen i 40-åra fra Elverum kan bli utvida. Mannen er siktet for å ha pressa unge jenter til å sende sex-bilder til seg. Etter at saken ble kjent i går har politiet i Elverum fått mange henvendelser.

Se TV-reportasje om saken fra 16. september i fjor.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang