Hopp til innhold

Mintes 22. juli-ofrene ved Widerberg-monument

I dag samlet etterlatte og andre som ville minnes ofrene for 22. juli-terroren seg rundt en av Widerbergs omstridte skulpturer i Gjøvik. – Den har blitt et naturlig samlingspunkt, sier varaordføreren i Gjøvik.

Minnesmarkering for 22.juli-terroren
Foto: Andreas Skeide / NRK

– Det er godt å ha skapt noe som betyr noe i en så tragisk sammenheng, noe som de pårørende, etterlatte og venner kan samles rundt. For meg er det en stor ære, sier Widerberg til NRK.

Flere av de fremmøtte la ned roser og blomsterkranser ved Nico Widerbergs omdiskuterte skulptur. Alle kommuner i Norge som ble berørt av 22. juli-terroren ble tilbudt en av disse skulpturene.

Kontroversen gikk ut på at skulpturene ble finansiert av en anonym velgjører, og at utformingen av disse ikke ble bestemt gjennom demokratiske prosesser. Det var den anonyme giveren som kom med ideen om identiske monumenter i de berørte kommunene.

I dag er Nico Widerberg glad og beæret over å høre at monumentene brukes i forbindelse med treårsmarkeringen for 22. juli.

– Hva tenker du om prosjektet nå, og hvordan det har gått med det?

– 53 av disse steinene står rundt omkring i Norge, og jeg er utrolig glad for at de ble tatt imot. Det ble jo debatt rundt dette, men det ser vi at det er også rundt de nye store minnesmerkene, sier Widerberg.

Et minutts stillhet for å minnes treårsdagen for 22. juli på Gjøvik

Et minutts stillhet for ofrene for terrorangrepene mot Norge 22. juli 2011, ved minnesmerket signert billedhugger Nico Widerberg.

Foto: Andreas Skeide / NRK

Les også: Ja til 22. juli-minnesmerke

Les også: Kunstnermiljøet reagerer på 22. juli-minnesmerker

– Vi står samlet

Nico Widerberg sier at han ikke har latt seg påvirke så mye av selve debatten rundt monumentene. Han har heller lagt vekt på meningene til de som ble direkte berørt av terroren.

– Jeg har møtt noen av de, og opplever at de er takknemlige og fornøyde. Noe mer enn det kan jeg ikke drømme om, avslutter Widerberg.

Varaordfører i Gjøvik, Torvild Sveen, fremhever skulpturen som et viktig samlingspunkt for de etterlatte og alle andre som vil minnes ofrene for terrorangrepet. Varaordføreren sier videre at Gjøvik ønsker å påskjønne monumentet ytterligere, blant annet gjennom belysning.

– Dette blir et naturlig sted å oppsøke om vi tynges av bekymringer, minner eller tanker etter 22. juli. Det som er det flotte er at monumentet markerer at vi ikke står alene, da det fins flere av de spredt utover i landet. Vi står samlet, sier Sveen.

Markerte med et minutts stillhet

Varaordføreren legger til at Gjøvik vil forsette å markere årsdagen for terroren i årene fremover.

Sorgen og savnet er fortsatt med det norske folk tre år etter at terroren rammet. De om lag 60–70 fremmøtte på Gjøvik mintes ofrene med et minutts stillhet i solskinnet i minneparken. Trompetist Jarle Hillestad spilte «Til ungdommen», og en tydelig beveget Torvild Sveen, varaordfører i Gjøvik, holdt tale til de fremmøtte.

– Man sier at tiden leger alle sår. Det har vært vanskelig å tro på det i tiden etter 22. juli 2011, sa Sveen i sin minnetale.