NRK Meny
Normal

Minnestund for 13-åring: – Ungdommene har reagert med stor sorg

LOMMEDALEN (NRK): Søndag kveld var elever og lærere samlet ved Mølladammen ungdomsskole, for å minnes den 13 år gamle jenta som ble funnet død nyttårsaften.

Minnestund ved skole i Bærum

Elever, foresatte og lærere tente søndag lys for den 13 år gamle jenta som ble funnet død i Valdres.

Foto: Frode Meskau / NRK

Søndag formiddag kom den tragiske meldingen om at en 13 år gammel jente ble funnet død i en kommune i Valdres nyttårsaften. Jenta skal ha vært sammen med moren i tiden før hun døde. Moren er nå siktet for grov omsorgssvikt og for ikke å ha gitt 13-åringen hjelpen hun skulle ha.

Herikstad i Bærum kommune

Siv Herikstad er kommunalsjef i Bærum kommune.

Foto: Stig Jarvik / NRK

Jenta var inntil i høst elev ved Mølladammen skole i Bærum. Søndag ettermiddag var tidligere medelever, foreldre og lærere samlet på skolen for å minnes 13-åringen.

– Ungdommene har reagert med stor sorg, på lik linje med alle oss andre som fikk denne forferdelig tragiske beskjeden i ettermiddag. Det er sorgtunge ungdommer som er her med mange spørsmål, og som er glade for å møte voksne de kan snakke med, sier kommunalsjef i Bærum kommune, Siv Herikstad, til NRK.

Mølladammen skole i Bærum

Mølladammen skole ligger i Lommedalen i Bærum.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

– Relasjoner til ungdommene

Også Lommedalen kirke var åpen for folk som ville samles i sorgen søndag. Her skal så mange som 150 ungdommer og voksne ha møtt opp, før flere ble med videre til ungdomsskolen.

Herikstad forteller at det først og fremst er skolens ansatte som hjelper jentas tidligere elever med å bearbeide situasjonen.

– Dette er voksne som ungdommene har relasjoner til i det daglige. Vi har også med oss kommunens kriseberedskapsteam, som er spesialisert på denne typen tragiske hendelser.

Prest Knut Grønvik holdt søndag åpen kirke i Lommedalen, etter at en 13 år gammel jente ble funnet død i Valdres nyttårsaften. Jenta og moren, som nå er siktet for omsorgssvikt, bodde inntil nylig i Bærum.

Prest Knut Grønvik holdt søndag åpen kirke i Lommedalen, etter at en 13 år gammel jente ble funnet død i Valdres nyttårsaften. Jenta og moren, som nå er siktet for omsorgssvikt, bodde inntil nylig i Bærum.

Bekymringsmelding fra barnevernet

13-åringen og den siktede moren hadde bostedsadresse i Lommedalen i Bærum til september, før jenta sluttet på skolen i september i fjor. Politiadvokat Julie Dalsveen sier politiet har fått opplysninger om at moren deretter skal ha søkt hjemmeundervisning for jenta.

26. november i fjor fikk politiet en bekymringsmelding fra barnevernet i Valdres, og dro da for å undersøke forholdene på en adresse uten å finne noen.

Julie Dalsveen, politiadvokat Gjøvik

Politiadvokat Julie Dalsveen opplyser at politiet undersøkte en adresse i Valdres i november i fjor, uten å finne noen. Jenta skal ha blitt funnet død av en luftambulanse-personell, etter at moren selv ringte inn bekymringsmeldingen.

Foto: Frode Meskau / NRK

På spørsmål fra NRK om barnevernet i Bærum kommune kunne ha gjort mer i saken, svarer Herikstad følgende:

– Når en tragisk hendelse skjer tenker jeg at alle involverte som har vært rundt et barn spør seg om de har gjort det de skulle. Slik jeg forstår det via media, skal det i denne saken også være en gransking. Da tenker jeg det er en part utenfra som skal se om den enkelte har gjort det de skulle overfor dette barnet.

13-åringens mor har frem til nå vært for dårlig til å avhøres. Håvard Fremstad har blitt spurt om å være forsvarer for den siktede kvinnen, men vet foreløpig ikke hvordan hun stiller seg til siktelsen.

Politiet vet foreløpig ikke hvorfor jenta døde, men det er ventet at de får svaret når den foreløpige obduksjonsrapporten kommer mandag.

Politiadvokat Julie Dalsveen forteller at politiet i Innlandet politidistrikt har bedt Kripos om bistand for å komme til bunns i saken der en 13-åring ble funnet død på en hytte i Valdres.

Politiadvokat Julie Dalsveen forteller at politiet har bedt Kripos om hjelp for å komme til bunns i saken.