Mindreårig jente: – Jeg var så redd at jeg spydde

Den overgrepstiltalte mannen skal ha truet jenta med kidnapping dersom hun ikke sendte ham bilder. Hun var så redd at hun spydde.

Thorbjørn Klundseter

Thorbjørn Klundseter er aktor i saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Den mindreårige jenta er én av 38 ofre som mannen i 40-åra fra Elverum er tiltalt for å ha begått ovegrep mot. Ifølge tiltalen tvang han jentene til å sende seksualiserte bilder av seg selv. Han tvang også mindreårige jenter til å utføre seksuelle handlinger på hverandre.

Les: Mindreårig tvunget til å sende 1500 bilder av seg selv

Les: Ofre truet med å ta livet sitt

– Jeg skjønte at det hastet

Det var en far i Nord-Norge som først varslet politiet etter at dattera fortalte om kontakten på sosiale medier med den nå overgrepstiltalte mannen. Kripos satte straks igang etterforskning som ledet dem til et russisk nettsted for overgrepsbilder. Der viste det seg at nordmannen hadde lagt ut 29 bilder de siste 12 dagene.

– Jeg skjønte at det hastet. Dette var noe som pågikk, og det gjaldt å avverge nye overgrep, sa en etterforsker i Kripos i Sør-Østerdal tingrett onsdag.

I retten la han fram chattelogger som viste en svært agressiv tone fra den tiltalte, og der han stadig truet med å legge ut nye bilder, truet med kidnapping og å komme hjem til henne dersom han ikke fikk nye bilder.

Kripos-etterforskeren varslet dermed raskt politiet i Elverum etter å ha identifisert mannen.

– Jeg var redd og flau

Dommeravhør av den aktuelle jenta ble spilt av i retten onsdag. Hun forklarte at den tiltalte tok kontakt med egen profil der han utga seg for selv å være en ung jente. Hun fortalte også at det var mannen som først sendte nakenbilder. Han truet henne med å legge ut bilder av henne på nettet dersom hun ikke sendte nakenbilder, og å komme hjem til henne.

– Jeg var redd og flau over at jeg hadde startet å ha kontakt med ham. Jeg følte at jeg ikke hadde noe valg, fortalte hun.

Jenta forklarte at hun var så redd at hun spydde.

Hun fortalte at hun flere ganger sa hun ville blokkere ham, men da truet han med å legge ut opplysninger og bilder på nettet.

Ifølge jenta la han likevel ut alle bilder hun hadde sendt ham, da hun ikke ville sende flere bilder.

Store beslag

Ståle Gulbrandsen

Spesialetterforsker Ståle Gulbrandsen har gjennomgått det omfattende materialet.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Politiet fant store mengder overgrepsbilder og videoer da de beslagla fem mobiltelefoner og en PC fra mannen.

  • Over 800 bilder og videoer som viser overgrep mot mindreårige
  • Den lengste videoen var 23 minutter, totalt var det over sju timer med video
  • Det var distribuert bilder av totalt 11 jenter. De ble delt med andre fornærmede, med en Arendals-mann og på det russiske nettstedet.

– På det meste var det lagret 1200 bilder på en dag. Det er ekstremt mye, ifølge spesialetterforsker Ståle Gudbrandsen i Innlandet politidistrikt.

  • I en periode ble Instagram åpnet 227 ganger per dag, Kik 82 ganger per dag og Snapchat 24 ganger per dag på mannens mobiltelefon.
  • Gjennomgang av PCen viser et tilsvarende bruk. Bare på PCen ble Instagram åpnet 703 ganger på en dag.