Underslo nesten 18 millioner fra bredbåndsselskap

En mann i 40-åra er under etterforskning for underslag av mellom 17 og 18 millioner kroner fra Hadeland og Ringerike Bredbånd AS. Mannen er tidligere dømt for økonomisk kriminalitet.

Frode Aabak

Det gjenstår fortsatt en del etterforskning, forteller politiadvokat Frode Aabak. Mannen ble løslatt som følge av mangel på varetektsplasser på Østlandet.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

– Vi har en omsetning på omtrent 75 millioner i året og har investert store beløp den siste tiden, så dette merkes selvfølgelig, sier styreleder Kai Glemmestad i Hadeland og Ringerike Bredbånd.

Mannen i 40-åra har jobbet som økonomisjef i bedriften, men er nå avskjediget. Styret i bedriften har avdekket et sannsynlig underslag på mellom 17 og 18 millioner kroner.

– Kom som et sjokk

Viser dette sviktende kontrollrutiner i bedriften?

– Vi har stilt oss det spørsmålet. Vi er nødt til å få kompetanse utenifra for å se på hvordan dette har skjedd og avdekke svakheter i kontrollrutinene våre og tilhørende ansvarsforhold, sier Glemmestad.

Saken ble kjent for styret i mars, som et resultat av en annen politietterforskning i Romerike politidistrikt.

– Det kom som et sjokk, vi trodde ikke dette kunne være sant. Det var ikke noe vi oppdaget på egen hånd, men som vi ble meddelt av politiet. Vi har jobbet intenst med å avdekke skadeomfanget og ta vare på ofrene i denne saken, forteller Glemmestad.

To personer siktet

Han understreker at styret tar saken på alvor og at skadene skal gjøres minst mulig. Men det er ikke til å komme bort ifra at noen må ta støyten.

– Er det ikke slik med alt som skjer i offentlig regi? Til syvende og sist er det kundene som må betale, sier styrelederen.

Den siktede har i all hovedsak erkjent forholdene. Ytterligere en person er siktet i saken, men vedkommende skal ikke ha tilknytning til bedriften.

Mannen i 40-åra er tidligere straffedømt for økonomisk kriminalitet.

– Vedkommende har i kraft av sin stilling hatt tilgang til pengene. Vi ønsker å etterforske saken mer og få et begrep om omfanget, herunder også beløpet, sier politiadvokat Frode Aabak i Vestoppland politidistrikt.

Mangler varetektsplass

Ifølge politiet skal mannen ha brukt pengene på hytte, hus og bil.

Når en tiltale i saken foreligger er foreløpig usikkert, men Aabak håper på at det er klart før sommeren.

Nå venter ytterligere avhør av mannen, som foreløpig slipper varetektsfengsling, på grunn av mangel på plasser.

– Han har vært framstilt for varetektsfengsling, men han er løslatt som følge av mangel på plasser for øyeblikket. Dette vil kunne vanskeliggjøre etterforskninga, sier Aabak.

Forsvareren til den siktede har så langt ikke villet kommentere saken.