NRK Meny
Normal

Nye høyder for rakettmotor på Raufoss

Nammo Raufoss har testet en miljøvennlig rakettmotor som blant annet kan brukes til å skyte ut satelitter.

Rakettmotortest på Nammo Raufoss

Rakettmotortest på Nammo Raufoss.

Foto: Nammo

Testen ble gjennomført på Raufoss i forrige uke. Ifølge selskapet var den vellykket og markerer en "ny æra i utviklingen av hybrid rakettmotorer".

Prosjektet har vært støttet av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA siden 2010.

Kun vann og CO2

ESA har et eget program som skal sikre at Europa kan utvikle sine egne systemer for rakettutskytninger og være konkurransedyktige på dette markedet. Programmet skal også lete etter miljøvennlige løsninger.

– En vanlig rakettmotor har eksplosivt brennstoff, mens vår hybrid modell produserer kun vann og CO2 under forbrenning. Det betyr økt sikkerhet både under transport og for dem som skal betjene den, sier kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo.

– Det blir omtrent som motoren i en hybrid bil, bortsett fra at vår rakett ikke bruker strøm.

Motoren har også den egenskapen at den kan slås av og på, mens en konvensjonell rakett må bruke alt brennstoffet uavbrutt med en gang.

Sissel Solum

Sissel Solum, kommunikasjonsdirektør i Nammo Raufoss

Foto: Arne Sørenes / NRK

Nytt testsenter på Raufoss

Testen forrige uke markerte også oppstarten på Nammos nye testsenter på Raufoss.

Senteret er, ifølge selskapet, enestående i sitt slag i Europa, både målt ut fra størrelse og egenskaper.

Testen varte i ti sekunder og produserte et trykk på tre tonn. Denne raketten er den første i en serie som kalles North Star Rocket Family.

Rakettmotoren er tidligere blitt testet i et laboratorium, men da i en størrelse som bare er fem prosent av den motoren som ble prøvd ut i forrige uke.

Disse rakettene skal etter hvert skyte ut satelitter fra Andøya Romfartssenter, og brukes til miljømålinger i atmosfæren.

Racerbil bryter lydmuren

Rakettmotoren skal også brukes til en noe mer eksotisk test i 2016, når selskapet skal bidra til ny verdensrekord for biler med en fart på 1600 km/t . Dette er et britisk prosjekt som skal bruke rakettmotor fra Raufoss til forsøket.

Det britiske prosjektet har til hensikt å skape mer interesse for realfag blant barn og unge, og bruker denne spesialbygde racerbilen som et ledd i kampanjen.

Styrker arbeidsplassene

– Vi tror at dette gjennombruddet på lang sikt vil styrke arbeidsplassene på Raufoss, sier Sissel Solum.

– Det vil gi oss et konkurransefortrinn og kan føre til flere kontrakter etter hvert.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.