NRK Meny
Normal

Miljøpartiet De Grønne: – Matjorda er hellig

LILLEHAMMER (NRK): Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil stramme inn jordvernpolitikken her til lands. Nå vil de at politikerne skal diskutere et totalforbud mot nedbygging av matjord.

Jordverndebatt i NRK Hedmark og Oppland

RYKENDE UENIGE: Det var to soleklare motpoler som møttes til debatt om jordvern i NRK Hedmark og Opplands ettermiddagssending på radio, Morten Ørsal Johansen (Frp) og Rasmus Hansson (Miljøpartiet De Grønne) mandag.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Valglogo

Med jevne mellomrom dukker ordet jordvern opp i media og på den politiske agendaen.

Bare 3 prosent av Norges areal er dyrket jord.

– Noe av det mest grunnleggende vi har

I dag har vi hørt at Norges største landbrukskommune, Ringsaker, er blant kommunene som bygger ned mest matjord her i landet. Samtidig har vi hørt at 50 mål med jord i de mest attraktive områdene fort kan være verdt 500 millioner kroner dersom den selges til utbyggere.

Det var avisa Nationen som skrev om MDGs tanker om vern av dyrket mark i dag.

– Matjord er den aller mest grunnleggende ressursen i alle siviliserte samfunn. Hvis vi skal holde opp å bygge ned matjord, må vi holde opp å bygge ned matjord. Matjord må være hellig i framtidas politikk, sier leder i Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson.

Kornåker i Ringsaker

DYRKA MARK: Fin åker i Ringsaker, men kommunen er en av kommunene i Norge som bygger ned mest matjord.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Møter motstand

Et av partiene som ikke umiddelbart er enig i Miljøpartiet De Grønnes forslag, er Fremskrittspartiet.

– Jeg tror vi kan opprettholde et godt norsk landbruk uten forbud, sier Morten Ørsal Johansen, Frps landbrukspolitiske talsmann på Stortinget.

Han mener samfunnet er i såpass utvikling at vi ikke kan forby utbygging av matjord.

– Vi trenger veier, jernbane og boligtomter i framtida. Vi blir stadig flere mennesker. Rundt de største byene er det matjord og det er naturlig at det bygges på en del av denne jorda, sier han.

Ørsal Johansen hevder også at det de siste to årene aldri før har blitt bygd ned så lite matjord i Norge og at vi kan gjøre to ting samtidig.

Utbygging Tiller

VEKST ELLER VERN? Stadig vekk diskuteres det bruk av dyrka mark her i landet.

Foto: Stein Lorentzen / NRK Trøndelag

Må ha en endring

Rasmus Hansson på sin side mener Frp er på ville veier når de vil fortsette å bygge ned matjord med veier, hus og annen infrastruktur.

– Det Ørsal Johansen kaller å utvikle et samfunn er å ødelegge mer av samfunnets aller mest grunnleggende verdi, sier MDGs leder.

– Forstår du lokale politikere som trenger å tenke næringsutvikling og arbeidsplasser?

– Ja, det forstår jeg, men nå må vi ikke tenke at landbruk ikke er næringsutvikling, mens å gi bort matjord til en eller annen svær bilbutikk er det. Såpass må vi forlange at lokalpolitikere skjønner, sier Hansson.