NRK Meny
Normal

Militæret lærer data til eldre

LILLEHAMMER (NRK): – Data og mobiler er ikke bra nok tilrettelagt for eldre, sier Svein Sindre, som fikk eksperthjelp med sine problemer i dag.

Militæret lærer PC til eldre

IVRIGE: Ingeniørstudentene til forsvaret sitter på mye kunnskap som kan være til nytte for de eldre. Her blir Svein Sindre lært opp til å lage en sikkerhetskonto for eposten sin.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

Spørsmålene haglet fra de eldre da forsvarets ingeniørstudenter stilte sine IT-kunnskaper til disposisjon. Oppdelt i tre seksjoner for henholdsvis data, mobil og nettbrett fikk de svar på alle sine spørsmål.

Svein Sindre er en av mange eldre som i dag har møtt opp på frivilligsentralen i Lillehammer for å få hjelp med sine dataproblemer.

– Jeg sliter med språket, hva er for eksempel forskjellen mellom en mappe og en fil? Hva er en konto? Jeg vet om flere eldre som kjøper billetter på bussen, siden de er redde for å bruke nettet hvor det er billigere.

Militæret lærer PC til eldre

KONSENTRERT: Svein Sindre følger nøye med når han blir opplært om mail.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

Kristian Nilsen er en av studentene som er lærer i dag. Han mener det er viktig å bruke enkle ord når de skal forklare de eldre hva de skal gjøre.

– Vi må passe på å ikke bruke for mange fagbegreper og forkortelser. Det er også viktig å ikke hoppe over steg. Hvis man har problemer på Facebook må vi kanskje starte med å forklare nettleseren først.

Redd for å bli lurt

Randi Høstmælingen har lenge vært redd for å trykke på oppdateringer i frykt for å bli lurt. Hun er svært fornøyd med hjelpen hun har fått.

– Jeg sa det akkurat til han her at han virker som en pedagog, han er så flink til å lære bort. Noe av det viktigste er at jeg får løse problemene med egne fingre, hadde han gjort alt hadde jeg ikke skjønt noen verdens ting.

Militæret lærer PC til eldre

REDD FOR Å BLI LURT: Randi Høstmælingen er redd for å bli lurt når hun er på nettet.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

Svein Sindre synes det burde tilrettelegges bedre for eldre enn det som gjøres i dag.

– De som lager disse programmeringene burde ha samtaler med eldre folk som ikke har så god peiling i prosessen. Da tror jeg det hadde blitt enklere å skjønne for oss.

Flott med slike kurs

Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT-Norge. Han synes det er flott at unge ingeniørstudenter i forsvaret kurser eldre.

Han mener det er lett å forstå at mange eldre synes både begreper og nytt datautstyr er vanskelig å skjønne. Og stadig kommer det noe nytt.

– Det er viktig med kurs og å søke hjelp blant annet på bibliotek. Også er det lurt å jobbe i grupper. Sist, men ikke minst, når du har lært noe nytt må du bruke det for å vedlikeholde den ferske kunnskapen du har fått. Dette er viktig, sier Waterhouse.