NRK Meny
Normal

Mikko Kokslien: – Mora mi er ei finsk krutt-tønne med et stort og varmt hjerte

Mange av årets store nyhetssaker har viktige omsorgspersoner i kulissene. Vi utfordrer deg til å fortelle din historie! Bruk hashtagen #nrkmorami på Instagram, send e-post eller del på vår facebookside.

Mikko Kokslien med mor Sirpa

TAKKNEMLIG: Mikko Kokslien takker mora si for at han er blitt den han er i dag. Her er de sammen på Sjujøen etter at Mikko vant kombinertrennet i verdenscupen i 2010.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Kombinertutøveren Mikko Kokslien sier mora Sirpa har vært drivkraften i oppveksten hans. Da 29-åringen fra Lillehammer knuste alle i verdenscuprennet på Lillehammer for to uker siden sto mor i målområdet og gråt.

– Mora mi har vært kjernen i familien vår. Hun og fatter'n har stått på utrolig mye og har til tider hatt det tøft, forteller Mikko.

Omsorg i hverdagen

I mange av nyhetssakene i året som har gått, slik som med Mikko, har det altså stått viktige omsorgspersoner i bakgrunnen. Personer som ofte er lite synlig i media. Og nå ønsker vi å høre DIN historie om en mor eller en annen person som har betydd mye for deg dette året.

Det kan for eksempel være å dele et bilde fra en koselig tur, bakedag eller kaffeprat, eller kanskje dele en fortelling om en som er flink til å gi oppmuntringer i hverdagen.

Send en e-post til ho@nrk.no, bruk sida vår på Facebook eller del et bilde på Instagram med hashtagen #nrkmorami.

– Det har vært mange nedturer

Mikko Kokslien har nesten daglig kontakt med mora si. De ringes ofte, og snart skal de feire jul sammen. Han forteller om en spesiell oppvekst med en bror som ble multihandikappet etter ei ulykke.

– Det har gjort noe med familien vår, og mora mi har vist hva det vil si å være en fighter, sier Mikko.

Jeg har fått så mange telefoner fra Europa gjennom åra hvor vi har prøvd å dra han opp igjen.

Sirpa Kokslien, mor til Mikko

Hans store seier på hjemmebane i begynnelsen av desember ble derfor en sterk opplevelse både for han og familien.

– Mor sto og hulka i målområdet. Det gjorde inntrykk, sa Mikko etter rennet.

Mor Sirpa er glad for ordene fra sønnen. Hun forteller at det til tider kan være krevende å være mor til en toppidrettsutøver.

– Det er en intens verden og den er hele livet hans nå. Og vi har fulgt med han i alle opp – og nedturer helt siden han var en liten guttunge. Derfor blir det så stort når det går bra, sier Sirpa.

Hun forteller at særlig OL-dagene i Sotsji i vinter var tøffe da det ikke klaffet for kombinertløperen.

– Det er vondt når ungen din har det vondt. Det gjelder uansett om det er ski eller andre ting. Så da Mikko klarte å slå alle på Lillehammer denne måneden var det helt fantastisk. Tårene rant og jeg var så glad på Mikkos vegne at han lyktes som person, forteller en stolt Sirpa.

OnklP: – Mora mi vil vi skal gå på ski

En annen som har vært i vinden i år er rapperen OnklP. Dette året har han hatt stor suksess med låta «Styggen på ryggen» .

OnklP

JULEFRED HOS MOR: Pål Tøien gleder seg til å komme hjem til mora si i Nybu i jula. Da kan han endelig slappe av etter en svært hektisk høst.

Foto: NRK

– Det har vært et skikkelig sirkus, og tilbakemeldingene har vært helt utrolige. Jeg har ikke hatt et minutts fri, fortalte OnklP til vår NRKs programleder Madeleine Cederström i slutten av november.

OnklP heter egentlig Pål Tøien og er fra Lillehammer. Han forteller at han gleder seg til å komme hjem til mor for å slappe av litt i jula.

– Jeg skal feire jul i Lillehammer, og skal hjem til mor oppi Nybu. Mamma vil sikkert at jeg skal være med ut på ski, men jeg har ikke vært med ut på lang lang tid, ler Pål.

Men han vet at det skal bli en god og nødvendig pause.

– Jeg skal prøve å ta noen dager med julefred hjemme hos mor, sier Pål.

Mor Julie var Prøysens største støttespiller

Også Alf Prøysen hadde et spesielt forhold til mor. Morens skam i livet og angst for å ikke komme til himmelen, gav grobunn for en av Alf Prøysens mest kjente og folkekjære viser. Julie Prøysen var sønnens største støttespiller både i oppveksten og senere i livet.

A' mor æ så snill og go', og så har a rede på så mye. Hu æ ei mor som æille kæin misunne meg, og som æille hadde fortent å ha. Dessværre æ det itte æille mødre som har et så romslig fang som a' mor

Alf Prøysen / Julie Prøysen - fra legdunge til mor hass Alf

For Julie Prøysen var ikke helt som alle andre kvinner. Hun utfordra etablerte normer og sa klart ifra om hva hun mente om uretten i samfunnet på starten av 1900-tallet.

– Hun var i sin tid en uvanlig kvinne, men fikk nok litt tyn for å si meningene sine i forsamlinger. Det var absolutt ikke vanlig å gjøre slikt hundre år tilbake i tid, forteller forfatter og tidligere journalist Arvid Møller.

Julie og Alf Prøysen

TETT FORHOLD: Alf Prøysen hadde et spesielt forhold til sin mor Julie. Fotograf Johan Brun tok dette bildet på Moelv sykehjem i 1961.

Foto: Johan Brun / Domkirkeoddens fotoarkiv

«Du ska få en dag i mårå» er basert på Julies ordtak, inspirert av mora og frykten hennes for å ikke være bra nok for å komme til himmelen. I år ville Prøysen fylt 100 år, og blant markeringene dette året har ofte mor Julie blitt nevnt.

– Jeg tok bilde av Alf Prøysen og mora Julie i 1961. Jeg husker det godt, forteller fotograf Johan Brun.

Han var med Alf på besøk til mor Julie som da var på sjukehjemmet i Moelv.

– Jeg merket at de hadde god kontakt. Og de var så like typer. Det var ikke noe sånn "hei-på-deg"-greier. De var stille og fredelige begge to, forteller Brun til NRK.