NRK Meny
Normal

Mari klar for stev med fullt orkester

– Dette er stort og veldig moro, sier 18 år gamle Mari Midtli. I kveld opptrer folkemusikeren fra Sel med fullt orkester i Oslo Konserthus.

Mari Midtli med Kringkastingsorkesteret

SOLIST: Mari Midtli opptrer med Kringkastingsorkesteret i Oslo Konserthus fredag og lørdag kveld.

Foto: Terje Hong / NRK

To dager med prøver og generalprøve er unnagjort. Nå er Mari Midtli (18) klar for konsertene med Kringkastingsorkesteret i Oslo Konserthus fredag og lørdag kveld.

– Jeg er ikke så nervøs, men det kan hende noen sommerfugler våkner når det braker løs i kveld, sa Midtli da NRK møtte henne i konserthuset fredag formiddag.

I oktober vant den unge gudbrandsdølen talentkonkurransen Toneprisen med tradisjonelle stev. En del av premien var en dag med Kringkastingsorkesteret.

– Er blitt godt mottatt

Midtli er en av tre solister som er med Kringkastingsorkesteret i den tradisjonsrike nyttårskonserten i Oslo Konserthus med Markus Lethinen som dirigent. De to andre er sopranen Julia Novikova og fiolinisten Christopher Tun Andersen.

Kleveland og Midtli

KONFERANSIER: Åse Kleveland er konferansier under nyttårskonserten.

Foto: Terje Hong / NRK

– Det er uvant å ha så mange å forholde seg til. Jeg var veldig spent før første prøve, men det gikk fort over da jeg traff dirigenten. Han er en skøyer, og jeg slappa av med en gang, sier 18-åringen.

Hun skal framføre to tradisjonelle stev med orkesteret: «Beltevise» etter folkesangeren Kristian P Åsmundstad fra Ringebu og skillingsvisa «Farvel min venn».

– Jeg har blitt utrolig godt mottatt. Både orkestermusikerne og apparatet rundt bryr seg virkelig om meg, sier Mari Midtli.

Vant både juryens og publikums hjerter

Juryen valgte Midtli blant de seks musikktalenter som ble plukket ut til Toneprisfinalen 24. oktober i Maihaugsalen på Lillehammer.

Juryformann Ole Edvard Antonsen berømmet Midtli etter seieren.

– Det var noe med måten hun tok salen på. Det var helt utrolig, sa Antonsen.

Hun vant 50.000 kroner, et opplegg sammen med Innlandet filharmoniske orkester – og altså en dag med Kringkastingsorkesteret.

Gjennom en avstemning på NRKs nettsider den siste uka før konkurransen vant hun også publikumsprisen.

Det var rekordmange som ønsket å delta i Toneprisen i år.