NRK Meny
Normal

Mer usikkert for Slagsvold Vedum

Etter sentralstyremøtet i Senterpartiet i går er det blitt mer usikkert om Trygve Slagsvold Vedum kommer til å bli ny partileder.

Trygve Slagsvold Vedum

Det blir en spennende tid fram til Senterpartiets ekstraordinære landsmøte for Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Heiko Junge / NTB/Scanpix

Det sier samfunnsforsker ved Høgskolen i Lillehammer, Jon Helge Lesjø. Han mener lederspørsmålet nå er mer åpent etter at hele sentralstyret valgte å stille plassene sine til disposisjon.

– Jeg føler meg sikker på at Slagsvold Vedum blir en del av ledelsen. Men HVEM som blir leder, det er et åpent spørsmål, sier Lesjø.

Flere muligheter

Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø har i mange år også vært valgekspert for NRK Hedmark og Oppland. Han tror sentralstyremøtet i går nå åpner for flere muligheter.

– Jeg tror én mulighet er at Marit Arnstad kan bli leder med Trygve Slagsvold Vedum som nestleder. En annen mulighet er at Slagsvold Vedum blir leder mens Arnstad blir parlamentarisk leder.

Da han fikk spørsmål om han er aktuell til å ta over etter Navarsete tidligere denne uka, var Vedum selv litt nøktern.

– Nå skal prosessen i å finne en ny leder settes i gang. Jeg sa ja til å bli nestleder for ett år siden. Jeg har vært opptatt av å gjøre den rollen jeg har så bra som mulig.

Jon Helge Lesjø

Valgekspert Jon Helge Lesjø mener det er usikkert om Trygve Slagsvold Vedum blir Senterpartiets nye leder.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Partistriden får betydning

Jon Helge Lesjø tror det elendige valgresultatet og den langvarige og til dels vonde striden i partiledelsen avgjort vil få betydning for valget av ny leder. Men Lesjø mener likevel Trygve Slagsvold Vedum kan berge seg på at han har vært den minst omstridte i ledelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Lesjø tror også det blir viktig hvem som havner i partiets valgkomite, og som skal finne kandidater til et nytt sentralstyre før det ekstraordinære landsmøtet den 7. april.

– De vil være opptatt av å finne samlende løsninger. For er det noe Senterpartiet nå trenger, så er det en ledelse de kan samle seg om. Men det er jo ikke bare personer som står i fokus her, det er jo også et spørsmål om linja til Senterpartiet etter at partiet nå er fristilt fra det rødgrønne samarbeidet.

– Har vist sterke sider

Jon Helge Lesjø mener det er en viss usikkerhet knyttet til Trygve Slagsvold Vedums lederegenskaper. Samtidig har han vist sterke sider i den rødgrønne regjeringa, mener Lesjø.

– Som landbruksminister viste han at han var flink til å markere partiet. Om han er likte dyktig til å favne bredt, noe også partiet trenger, det vet vi ikke før han har fått prøvd seg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang