NRK Meny
Normal

Mer lukt for å lukte mindre

- Det må lukte mer for å lukte mindre, sier Heravekst i Elverum og kjører i slutten av oktober opp driften ved komposteringsanlegget på Hornmoen.

 

Den 30. oktober kjøres driften opp ved komposteringsanlegget på Hornmoen. Dette har ikke Hera Vekst våget tidligere på grunn av lukta.

Påtroppende daglig leder i Hera Vekst, Åsmund Hagen håper at det vil lukter mindre etterhvert.
Foto: Arne Trolldalen / NRK

Full drift

Men akkurat dette kan ha ført til at en har fått et anlegg som ikke fungerer godt nok.

- Redselen for at virksomheten skal lukte, har ført til at det har tatt enda lenger tid å bli kvitt luktproblemene. Nå trår vi til med full drift og sier fra at det kan bli lukt, men at det vil gjøres for at det nettopp skal bli bedre etter oppkjøringsperioden. Det er nødvendig for i neste omgang å redusere faren for luktutslipp, sier påtroppende daglig leder i Hera vekst, Åsmund Hagen.

På et møte med politikere og interessegrupper i Elveruim i mandag kveld erkjente Hagen at selskapet rett og slett ikke har våget dette av frykt for folkereaksjonene.

Britt Grambo tror ikke at dette vil føre til at det blir luktfritt i Elverum.

Britt Grambo tror ikke at dette vil føre til at det blir luktfritt i Elverum.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Tror ikke på luktfritt

Nå innser Hera Vekst at det er nettopp dette som må til for å få et avfallsanlegganlegg som skal fungere tilnærmet luktfritt. Men ikke alle har tro på at dette vil fungere.

Ei som ikke har tro på løsningen er nabo og initiativtager til folkeaksjon mot anlegget, Britt Grambo. Hun vil med fylkesmannens hjelp jobbe for at anlegget stenges.

Politikerne på møtet i mandag kveld var villig til å gi Hera Vekst ennå en sjanse.

I følge Hera er det i oppkjøringsperioden på tre-fire uker en risiko for at det kan lukte mer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Reiselivspris til Trysil

    Destinasjon Trysil og Trysil Bike Arena har vunnet reiselivsprisen for 2017. Destinasjonen får prisen for sykkelsatsingen i Trysilfjellet som er bygd opp over tre år. Juryen skrev blant annet i sin begrunnelse at anlegget er unikt i Skandinavia og gir en tilrettelagt opplevelse for hele familien.

  • Ingen omkamp om bompenger

    Løten Frp fikk ikke med seg de andre partiene i kommunestyret i Løten i går kveld da de ville ha en omkamp om bompenger på riksveg 3/25. Samferdeslsministeren har uttalt at det er opp til politikerne lokalt om de vil redusere eller fjerne taksten etter at bevilgningene er økt. Flertallet i kommunestyret står på Stortingets vedtak om bompenger også på sidevegene.

  • Rekordmange fullfører i Hedmark

    85 prosent av elevene fullførte videregående opplæring i Hedmark i forrige skoleår. Dette er det høyeste tallet som noensinne er målt for den videregående skolen i Hedmark. Det melder HA. Hedmark er nå blitt et foregangsfylke innen utdanning, sier professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet.