Hopp til innhold

Mener utskjelt fisk er en matskatt

Fisken krøkle er både utskjelt og politianmeldt. Men kokk Tommy Østhagen mener den er en delikatesse som snart «alle» vil ha.

Fritert krøkle

Fritert krøkle. Kokken Tommy Østhagen fra Løten mener den utskjelte fisken er en, til nå, uoppdaget matskatt.

Foto: Tommy Østhagen

Tommy Østhagen

Kokken Tommy Østhagen mener krøkle er en matskatt som kan bli å finne på fine restauranter i Oslo snart.

Foto: Privat

Tommy Østhagen hadde med seg krøkle i studio da han gjestet morgensendinga til NRK Hedmark og Oppland onsdag morgen. Programleder Stein S. Eide syntes besøket luktet.

– Dette er garum, laget på krøkle. Elsket og hatet, sier Tommy Østhagen.

Uønsket fisk

Saken er den, at krøkle er ulovlig utsatt i Storsjøen i Rendalen og derfor både politianmeldt og utskjelt. Fisken spiser opp maten til siken og er ikke ønsket i Storsjøen. Utsettingen av fisken er rett og slett faunakriminalitet.

Men Løten-kokken Tommy Østhagen ser flere sider av saken.

Krøkle

Liten, utskjelt og politianmeldt, men Tommy Østhagen mener krøkle er en delikatesse.

Foto: Tommy Østhagen

– Jeg snakket med fiskere i Rendalen som at krøkle ikke kunne brukes til noe annet enn agn. Men jeg tror krøkle kan bli en delikatesse som "alle" vil ha, sier Østhagen.

Når fisken først er der, mener kokken at det finnes muligheter også. Han vil prøve å få tak i så mye av fisken som mulig.

Kan bli «hot» i Oslo

– Ja, det er jo helt perfekt. Da kan vi jo høste av den. Jeg skal vedde på at dette kommer til å stå på menyen til de gode restaurantene i Oslo neste år, sier Østhagen.

Han driver selv flere spisesteder i hovedstaden og mener folk vil ha ting som er nytt og lokalt og norsk.

– Når man får tak i noe helt nytt som ingen visste om, da er det slik at alle skal ha. Og så er det jo virkelig godt. Det er ikke bare noe tull, sier Tommy Østhagen.

Med andre ord mener kokken at denne lille, utskjelte og politianmeldte fisken kan bli forretning.

– Ja, absolutt. Hvis noen får tak i det, så skal vi få det solgt, sier han.

Oppskrifter

Krøkle og hvitløk

Krøkle og hvitløk.

Foto: Tommy Østhagen

Noen muligheter med krøkle:

  • Fritert krøkle. Små krøkle med alt. Vendes i mel og friteres med hue og innmat og alt.

– For oss høres det veldig rart ut, men det er helt fantastisk sier Østhagen.

  • Saus. 500 gram innmat av krøkle, 1 liter vann, 200 gram salt, litt urter, la stå i sola i tre måneder.

– Det er en 3000 år gammel oppskrift. Jeg har den i stedet i ovnen på 40 grader. Skulle tro det gikk helt til Bloksberg. Det høres helt vilt ut, men det blir ikke råttent. Det er såpass mye salt der og så er det enzymene som jobber og da blir det fish- og soyasausaktig, sier kokken.

Flere saker fra Innlandet