Hopp til innhold

Mener svenske raggere trakasseres av politiet

Skyhøye bøter, tekniske kontroller og stengte gater skal skremme svenske raggere fra å innta Kongsvinger påskeaften. Torodd Overåsberget mener svenskene burde blitt ønsket velkommen.

Torodd Overåsberget

JA TIL FEST: Torodd Overåsberget fra Kongsvinger mener byen burde ta imot de svenske raggerne med åpne armer.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Siden 1970-tallet har svenske rånebiler hver påskeaften krysset grensa for å feste og innta festningen i Kongsvinger. Målet er å heise det svenske flagget på festningen.

De siste årene har festen blitt stadig mer populær, norske rånere har hengt seg på og det har vært hundrevis av biler med Wunderbaum og terninger i frontruta i den lille Hedmarks-byen.

– Det har vært kaos med biler i gata, de pisser og gjør fra seg og hiver fra seg flasker og bokser, sier nabo Simen Bie-Larsen.

Festningen

PÅSKEAFTEN: Hvert år samles hundrevis av bilder ved festningen i Kongsvinger. Dette bildet er fra 2014.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Mener politiet er festbrems

De siste årene har politiet i Kongsvinger prøvd å få slutt på bråket i boligområdet ved festningen, i samarbeid med vegvesenet og det svenske politiet.

Stengte gater, høye bøter og tekniske kontroller av biler skal skremme raggerne vekk. Urinering på offentlig sted kan koste 8000–10 000 kroner.

Lokale raggere mener byen heller burde gi «bånn gass» og lagt til rette for de svenske gjestene med et organisert opplegg.

– De burde heller ta dem imot, det hadde vært moro for alle. Kanskje kunne det vært konsert om kvelden, sier Torodd Overåsberget.

Overåsberget, som er kjent fra serien «Wunderland» på TV 2, synes ikke noe om tiltakene for å bremse festen.

– Det er kjett at det skal bli slik. Jeg regner med flertallet blir hjemme i år. Du vil ikke bli trakassert fordi du har en raggarbil, sier han.

Naboene sier nei

Til nå har det vært naboene som – høyst ufrivillig – har stått for toalettfasilitetene. Det er også de som har ryddet etter festens slutt.

Likevel jubler de ikke for ideen om en organisert raggarfest i den gamle bydelen med smale gater og stor gamle bygårder ved festningen.

Simen Bie-Larsen

NEI TIL FEST: Simen Bie-Larsen bor i nærheten av Kongsvinger festning, og sier det er det rene kaos i området hver påskeaften.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

– Jeg tror ikke det vil fungere. Målet deres er å kjøre bil, men gatenettet og bydelen har ikke kapasitet, det blir bare kaos, sier Simen Bie-Larsen.

Politiet mener erfaringer fra tidligere år viser at det er nødvendig med tiltak.

– Jeg tror de høye bøtene har en avskrekkende effekt. Det er nødvendig å iverksette tiltak for at beboerne i området her kan ha det ålreit i påsken, sier Bjørn Lonkemoen, leder av operativ avdeling ved Kongsvinger politistasjon

Sjekker stygge biler

Statens vegvesen har kontroll ved grensa der de sjekker bremser, dekk og antall passasjerer på svenske raggar-doninger på vei inn i Norge.

De gjør dette for sikkerhet for andre trafikkanter. For standarden på rånebilene er ikke alltid den beste, viser erfaringen fra i fjor.

– Noen fikk kjøreforbud og noen fikk mangellapp, sier Henning Bothner i vegvesenet.

Likevel legger han til:

– Om bilene ser stygge ut, er det ikke dermed sagt at de er i dårlig stand.

Festningen2

RUSTHOLK: Statens vegvesen holder kontroller med tanke på trafikksikkerheten når svenskene kommer.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Flere saker fra Innlandet