Hopp til innhold

Mener politiet ikke tok voldtektsforsøk alvorlig

En kvinne som ble forsøkt voldtatt på gata i Lillehammer ble aldri kalt inn til avhør hos politiet. En uke senere slo gjerningsmannen til igjen.

Politiet i Lillehammer

POLITI: Det kommer kritikk mot politiet på Lillehammer fra flere hold etter at de ikke innkalte en kvinne som ble utsatt for et voldtektsforsøk til å forklare seg.

Foto: Stein schinstad / nrk

En sen fredagskveld i juni i fjor forsøkte en mann i 30-åra å voldta en kvinne i sentrum av Lillehammer. Kvinnen kom seg unna og ringte politiet.

Nå får politiet på Lillehammer kritikk for at de ikke oppsøkte og avhørte kvinnen.

Arne Ingvald Dymbe

AKTOR: Arne Ingvald Dymbe, embetsleder hos statsadvokaten i Hedmark og Oppland, sier politiet skal følge opp alle alvorlige overgrep.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe sier til avisa GD at politiet – utfra det kvinnen har forklart – ikke har håndtert denne saken godt.

– Regelen er at politiet skal oppsøke de som ringer så fort som mulig, sier han til avisa.

Mannen slo til igjen

Åtte dager etter at kvinnen ringte Lillehammer-politiet om voldtektsforsøket, slo samme gjerningsmann til igjen mot en annen kvinne i samme område.

I 03-tida om natta tok han tak i en kvinne ved inngangen til Vinmonopolet i byen og fikk dratt av henne klærne.

Voldtektsforsøket ble stoppet da en forbipasserende kom til unnsetning.

Gjerningsmannen ble pågrepet kort tid etter. Han er nå tiltalt for ved vold å ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang.

Mannen i 30-åra har erkjent straffskyld i saken som har gått for Sør-Gudbrandsdal tingrett denne uka.

– Ble ikke tatt alvorlig

Kvinnen skal ha blitt møtt med at slike saker er vanskelige å oppklare da hun ringte politiet. Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener det er uheldig at politiet ikke gjorde mer.

– Hun opplevde at de ikke tok anmeldelsen hennes alvorlig, sier Hjortdal.

Lisa Arntzen

KRITISERER: Lisa Arntzen i Dixi mener det er viktig for dem som er utsatt for overgrep å få forklare seg for politiet.

Foto: Eirin Eikås/NRK

Dixi, som er et senter for voldtektsutsatte og deres pårørende, reagerer på Lillehammer-politiets håndtering av saken.

– Det er vanskelig å oppsøke politiet. Når man har opplevd noe sånn, skal man selvfølgelig ha mulighet til å forklare seg på en ordentlig måte, sier pressekontakt Lisa Arntzen til NRK.

– Vanskelige saker

Lillehammer-politiet vil i dag ikke uttale seg til NRK, men sier til GD at det alt i alt er gjort en god jobb fra politiets side, som ledet fram til at mannen måtte møte i retten denne uka.

Politistasjonssjef Stig Nårstad viser til at slike saker er vanskelig å etterforske.

– Ingen skal sitte igjen med et inntrykk av at de ikke bør anmelde, men politiet må også gi de som kontakter oss realistiske tilbakemeldinger, sier stasjonssjef Stig Nårstad til GD.

Arntzen i Dixi sier det å forklare seg i et avhør kan være viktig for ofrene fordi det er en måte å plassere ansvaret for det som har skjedd hos overgriperen.

Dessuten mener hun politiet bør sende den det gjelder til et overgrepsmottak for sporsikring og for tilgang til medisinsk- og psykososial oppfølging.

– Selv om det er vanskelig å etterforske slik saker, kan en ikke bare la være. Hvis de vil stoppe overgripere er det et poeng å sikre bevis, sier hun.

Flere saker fra Innlandet