Hopp til innhold

Mener kommunene må satse på lærlinger

Kommunene kommer til å trenge 4500 nye ansatte i helsesektoren i løpet av de neste årene. Lærlinger kan løse problemet mener fagforening, men kommunene vil heller ha sykepleiere.

Pasient

PROBLEM: Fagforeningen Delta frykter at helse- og omsorgssektoren kommer til å mangle flere tusen helsefagarbeidere om få år. De mener dette kan løses ved at kommunene tar inn flere lærlinger. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kommunenes egen organisasjon, KS, mener det trengs 4500 flere ansatte i helsesektoren i løpet av få år. Likevel ønsker mange kommuner heller sykepleiere i stedet for helsefagarbeidere, og dermed har fylkeskommunen redusert utdanningstilbudet tilsvarende.

Fagforeningen Delta, region Hedmark og Oppland, frykter at helse- og omsorgssektoren vil mangle helsefagarbeidere og at dette kan gå utover omsorgstilbudet.

– Det er en trist måte å se helse- og omsorgssektoren på. Jeg håper man i større grad kan se spennet hos både fagarbeiderne, sykepleierne og legene når det kommer til tjenestetilbudet vi skal gi innbyggerne, sier Anne Lise Fredlund fra SV.

Hun er leder i komité for opplæring og kompetanse i Oppland fylkeskommune og har reist rundt til kommunene i fylket for å motivere dem til å opprette flere læringsplasser.

Oppfordrer kommunene til læringsløft

Sykehus

FORSKJELL: Anne Lise Fredlund i Delta mener det private næringslivet er flinkere til å ta inn lærlinger enn det offentlige.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Fredlund mener kommunene må bli tøffere til å ta inn lærlinger. Hun hevder det private næringslivet er flinke til å se den potensielle verdiskapningen hos lærlingen, og at kommunene burde lære av dem.

Vet ikke kommunene selv hva slags arbeidskraft de trenger?

– Det er kommunenes egen organisasjon som sier at de kommer til å trenge 4500 nye helsefagarbeidere. Lærlingordningen bør være en viktig del av det å rekruttere arbeidskraft, sier hun.

Mener fagarbeidere bedrer arbeidsmiljøet

Vibeke Bjørkeli fra Nordre Land er representantskapsmedlem i Delta. Hun sier at rehabiliteringsavdelingen i kommunen er et eksempel på at alle yrkesgrupper blir mer fornøyde når helsefagarbeidere blir inkludert.

– Avdelingsledere sier at det har hatt en positiv effekt blant yrkesgruppene, sier hun.

Bjørkeli påpeker også at tilbakemeldingene fra fagarbeiderne har vært gode.

– De opplever arbeidsmiljøet som inkluderende, får interessante oppgaver, får brukt kompetansen og får utfordringer, sier hun.