Hopp til innhold

Melkas vei fra fjøs til meieri

FRYA: (NRK) Daglig plukker vi den opp i butikken, men tenker kanskje ikke på hva melka har vært gjennom før den havnet der.

Daglig plukker vi den opp i butikken, men tenker kanskje ikke på hva melka har vært gjennom før den havnet der.

– I snitt er jeg innom ca. 25 gårder hver gang jeg er ute og kjører, sier Tor Slaastuen.

Melk i fjøset

Melkeroboten sender melka rett fra kua og inn i tanken.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Han og kollegene hans tilbringer langer dager i tankbilen. Hver av melkegårdene i Gudbrandsdalen får besøk tre ganger i uka for å få samlet sammen de edle dråpene som kua produserer.

– Men det er en fin jobb. Mye kjøring, men mye trivelige bønder, sier han.

Kontrollerer kvaliteten

Når du er sjåfør på en melketankbil, er du mer enn bare en sjåfør. En ting er å kjenne gården så godt at du kan operere på egen hånd, men de første kvalitetskontrollene gjøres også ute på gårdene.

– Aller først lukter jeg på melka. Sjekker temperaturen og ser hvordan den ser ut. Så tar jeg en prøve som sendes til analyse, sier Slaastuen.

Han kobler seg på tanken på gården, flytter melka ombord på bilen og kommer seg av gårde. Hvert stopp tar ikke mer enn ti minutter, men runden tar tid. Halvannen time etter at han reiste fra Ulberg gård, er han tilbake på Tine sitt anlegg på Frya.

– Nå skal jeg gjøre nye tester før jeg tømmer tanken, sier han.

Melka analyseres. Den sjekkes for antibiotika og bakterier.

– Også gjør jeg en smaksprøve, sier han.

Først når alle testene er negative og smaken er kontrollert, kjøper meieriet melka.

– Og om det skulle være noe galt, må jeg helle hele lasten i møkkjelleren, sier han.

Tor Slaastuen

Melka varmes opp til 78 grader og avkjøles til 20 før Tor Slaastuen smaker på den. Denne prøven var «kjempegod».

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

50.000.000 liter melk

Det er vanskelig å se for seg hvor my 50 millioner liter melk er, men det er så mye som kommer inn til Tine-anlegger på Frya hvert år.

– Og her produserer vi 100 forskjellige produkter hver uker, sier meierisjef Oskar Aarnes.

130 ansatte jobber med alt fra transport til analysearbeid til produksjon eller lagerarbeid.

Aarnes er godt fornøyd med bøndene i nærområdet – 97 prosent av melka ved anlegget omtales som «elitemelk». Takket være både gode bønder, gode ansatte og gode rutiner, mener han. Og det får mange nyte godt av.

– Den melka her kommer i butikker på hele strekningen fra Hamar til Dombås, sier han.

Ferdig for dagen

I tankbilbygget skriver Thor inn koder for bil, rute og sjåfør. Han bekrefter at prøvene hadde tilfredsstillende resultater og trykker på den siste knappen.

– Der var det gjort. Nå har meieriet kjøpt drøyt 17.000 liter mjølk, sier han.

Nå skal bilen tømmes og vaskes før arbeidsdagen er over.

Flere saker fra Innlandet