NRK Meny
Normal

Meiet ned dragehode - må møte i retten

Et maskinfirma i Ringsaker må møte i retten i dag for å ha meiet ned den vernede planten dragehode under kantslått ved Bergseng på Brøttum.

Dragehode

I RETTEN: Dragehode er en freda blomst. I dag må en entreprenør møte i retten for å ha kuttet ned blomsten under en kantslått i Ringsaker i 2013.

Foto: Arvid Torsgard

Det var sommeren 2013 at firmaet ble hyret inn av Statens vegvesen for å utføre kantslåtten. Et helt område med den freda urteblomsten ble klippet ned.

I etterkant fikk firmaet ei bot på 150.000 kroner, som de nekter å betale.

Dermed havner kantslåtten i retten – en rettssak som starter i Hedmarken tingrett i dag, skriver avisa GD på sine nettsider.

Nybrottsarbeid

Firmaet er blant annet beskyldt for ikke å ha gitt sine ansatte informasjon om at det ikke måtte slås mellom 15. juni og 1. august.

Årsaken til det, er at dette er perioden den rødlistede planten sprer frø.

Ifølge avisa GD er det første gang en slik type miljøsak havner i retten. De har snakket med forsvareren til maskinfirmaet, advokat Mauritz Aarskog.

Han sier de blant annet skal argumentere for at det er splid om plantearten faktisk kan omfattes av straffeloven, om kantslåtten kan ha minsket artens omfang i Norge og de mener også at firmaet ikke har opptrådt grovt uaktsomt.

Fikk millionbot

Men selv om det er første gang en slik type sak kommer for retten, er det ikke første gang noen har fått smekk for å ha tatt livet av denne planten.

I 2013 fikk Jernbaneverket og to andre selskaper millionbot for å ha sprøytet gift langs jernbanelinja på Brøttum hvor det altså vokser dragehode.

Og det vokser ikke lite dragehoder der heller.

I skråningene langs jernbanelinjen sør for Brøttum stasjon ble 200 planter ødelagt. Akkurat her, på en strekning på 50–100 meter, finnes en av de største forekomstene i verden av den svært sjeldne planten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND