NRK Meny
Normal

Ukurant bolig? – Selg før du kjøper!

– Dersom du ikke har en kurant bolig å selge bør du selge før du kjøper, råder Kathrine Rosenvinge, eiendomsmegler i Dnb eiendom på Lillehammer.

Kathrine Rosenvinge, Dnb eiendom

– Selg før du kjøper om boligen ikke er kurant, råder Kathrine Rosenvinge i Dnb eiendom.

Foto: Geir Røed / NRK

Boligprisene går nedover. I september falt boligprisene på landsbasis med 1,4 prosent, ifølge tall fra Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Blant byene med størst nedgang er Lillehammer, hvor prisnedgangen på eneboliger var på 2,1 prosent.

– Dette er den mest negative trenden i boligmarkedet på nesten fem år. Tallene er overraskende dårlige, sa seniorøkonom Kjersti Haugland, seniorøkonom i Dnb Markets.

Advarer

Visningsskilt

Det er mange slike skilt i Lillehammer om dagen.

Foto: Geir Røed / NRK

Flere eiendomsmeglere NRK har vært i kontakt med, vedgår at høsten har vært overraskende stille, med få på visninger og opphopning av boliger.

Daglig leder Kathrine Rosenvinge i Dnb eiendom i Lillehammer advarer nå mot å kjøpe før man selger, dersom man har en ukurant bolig.

– Har man en kurant bolig, og banken godtar mellomfinansiering, behøver man ikke å selge før man kjøper. Men hvis man ikke har et kurant objekt, vil jeg råde kunden til å selge før man kjøper, sier Rosenvinge.

I Lillehammer har det i høst vært rekordmange boliger for salg, og flere boliger har ligget usolgt overraskende lenge. Meglerne selger færre boliger.

Må ligge sentralt

Kathrine Rosenvinge har en «streng» vurdering av hva som er en kurant bolig.

– Kurante boliger ligger sentralt og er oppusset. Boliger som ligger litt utenfor bysentrum og ikke så sentralt kan det ta lenger tid å selge. Det samme gjelder boliger som ikke er pusset opp, sier Rosenvinge.

Hun forteller at kjøperne liker å komme til dekket bord. Det bekrefter flere andre eiendomsmelgere. NRK var mandag kveld på samtlige boligvisninger i Lillehammer for å kjenne pulsen på boligmarkedet.

– Vil ha fiks ferdig

Hilde Rindal, Garanti

– Mange vil bare kjøpe boliger som er nyoppusset, sier eiendomsmegler Hilde Rindal hos Garanti.

Foto: Geir Røed / NRK

På noen visninger var det fullt hus, mens det andre steder ikke var noen potensielle kjøpere som kom.

Eiendomsmegler Hilde Rindal i Garanti hadde mandag kveld visning på en blokkleilighet i tredje etasje – uten heis og med standard fra noen tiår tilbake.

– Da kan vi se bort fra både de eldre og de unge. De eldre vil ha heis. De unge vil ha det fiks ferdig med hvite flater og nye parkettgulv. De vil ikke pusse opp, slik vi gjorde for noen år siden. Dermed blir det færre potensielle kjøpere her, sier Rindal.

Kjøpte før salg

Kjersti Spidsberg og Ragnar Rotnes

Kjersti Spidsberg og Ragnar Rotnes venter spent på bud.

Foto: Geir Røed / NRK

Blant de mange som nå har bolig for salg i Lillehammer er Kjersti Spidsberg Rotnes og mannen Ragnar. De selger sin toromsleilighet med flott utsikt og stor veranda etter at de har kjøpt ny leilighet – og håper det skal gå bra.

– Vi håper jo at det også er andre som synes boligen er like fin som det vi synes, sier Ragnar. På visningen var det tre interessenter innom, og nå venter både selgerne og megleren spent på bud.

Vurderer å selge først

Tor Homb

Tor Homb og familien vurderer å selge før de kjøper ny bolig.

Foto: Geir Røed / NRK

På en annen visning treffer vi Tor Homb og familien. De trenger større bolig enn den lille sentrumsleiligheten de har i dag, og vurderer blant annet en tomannsbolig.

– I sommer var planen klar; at vi skal kjøpe først og selge etterpå. Men vi ser nå at det går litt tregere, så vi vurderer å selge før vi kjøper. Det er blitt litt skummelt å kjøpe først, sier Homb.

Og skal du selge bolig, kan tålmodigheten bli satt på prøve – selv om boligen ligger sentralt i en by. I september kunne NRK fortelle at hver sjette bolig i Hedmark og Oppland har ligget ute i minst et halvt år.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang