NRK Meny
Normal

Mattilsynet: – Trygt å spise kylling

Mattilsynet ser ingen grunn til å advare folk mot å spise kyllingkjøtt. Funn av en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling får leger og fagfolk til å slå alarm.

Stekt kylling

GOD HYGIENE: Så lenge man er nøye med hygiene på kjøkkenet og steker kjøttet godt så er det ikke farlig å spise kyllingkjøtt, ifølge Mattilsynet.

Foto: Colourbox

Rundt halvparten av kyllingene i Norge er smittet med en resistent bakterie som kan gjøre reserveantibiotika ubrukelig, skriver Nationen.

Veterinærinstituttet anslår at rundt halvparten av alle kyllinger er smittet av bakterien, som er resistent mot en gruppe antibiotika kalt kinoloner.

Hygiene er viktig

Bruken av kinoloner er i dag forbeholdt pasienter med kompliserte og alvorlige infeksjonssykdommer.

– Vi ønsker å ha denne medikamentgruppen i beredskap. Det er en veldig viktig backup for oss, sier professor i mikrobiologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Gunnar Skov Simonsen

Ole Fjetland

IKKE FARLIG: Mattilsynet vil ikke advare folk mot å spise kyllingkjøtt, sier Ole Fjetland.

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet ser ingen grunn til å advare folk mot å spise kyllingkjøtt, og sier det er trygt å spise kyllingkjøtt og annet kjøtt i Norge.

– Det som er viktig når man håndterer rått kjøtt er god hygiene og at man gjennomsteker kjøttet. Slik at man ikke får i seg forskjellig type bakterier som kan være i rått kjøtt, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland.

– Blir ikke syk

Man ønsker å holde nivået på bakterier som er resistente mot antibiotika lavt. Når man nå har funnet dette i kyllingfilet bør man utvise forsiktighet, mener Fjetland.

– Men det er ikke slik at man blir syk av å få i seg bakterie som er resistens. Det er slik at man ønsker å holde nivået lavt enten det er smitte fra andre folk, sykehus eller mat. Faren for å få denne bakterien i seg via mat regnes som veldig liten.

Ifølge Fjetland er det trygt å spise kjøtt i Norge, så lenge man husker god hygiene, vaske hender når man har tatt i rått kjøtt, skiller rått kjøtt fra ferdig produkter og gjennomsteke kjøttet godt.

– Må se på dette

SV mener kyllingsmitten er så alvorlig at regjeringen straks må sette i verk tiltak.

– SV vil ta saken opp både med helseministeren og landbruksministeren og kreve både akutte og langsiktige tiltak, sier SVs landbrukspolitiske talsperson, Karin Andersen, til NTB.

– Når rundt halvparten av alle kyllinger er smittet av bakterien som er resistent mot en gruppe antibiotika, er det åpenbart noe som er alvorlig galt med kyllingproduksjonen, og det kan ikke få fortsette, sier Andersen.

Hun ber helseminister Bent Høie (H) slåss for folks helse.

– Hvis viktige medisiner slutter å virke fordi bakterier blir resistente, er det alvor. Da risikerer vi plutselig å stå hjelpeløse i kampen for noen svært syke mennesker som i dag kan få behandling. Da må alarmen gå og regjeringen snarest sette inn tiltak for å stoppe spredning og forhindre at dette oppstår, sier Andersen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil ha ski-NM til Lillehammer

  Lillehammer Skiklub har meldt seg på i kampen om
  å få arrangere del 1 av NM i langrenn i 2020. Også Konnerud IL i Drammen vil ha arrangementet. Avgjørelsen faller i januar.

 • Alle hadde skrapt ruta

  Politiet i Elverum hadde i dag tidlig kontroll av om folk kjørte med isfrie ruter. Resultatet var oppløftende for alle de 59 som ble stoppet hadde brukt iskrapa godt.

 • Ny fysisk trener i KIL

  Kongsvinger har ansatt italienske Lidio Melis som ny fysisk trener i klubben. Han vil også få ansvar for utviklingsavdelingen i klubben og for ernæring. Det melder Glåmdalen.