NRK Meny
Normal

Kledd for å møte fugleinfluensa

Mattilsynet forbereder seg på at den farlige fugleinfluensaen kan komme til Hedmark og Oppland. Blant annet har ansatte nå beskyttelsesdrakter.  

Mattilsynet kledd for fugleinfluensa
Foto: Per Magnussen / NRK

 

 Foreløpig vuderer Mattilsynet risikoen for at det skal komme fugleinfluensa hit som liten.

Men med våren kommer trekkfugler fra Sør-Europa og Afrika, der det nå er påvist fugfleinfluensa. En av de store trekkrutene kommer inn over vårt område. Det er først og fremst gjess, ender  og flere arter vadefugler.

 Tar seg av det praktiske 

Det er de lokale mattilsynene som  skal ta seg av det praktiske. Deler av Mattilynets disktriktskontor er gjort om til et lite laboratorie hvor mistenklige fugl skal undersøkes. Veterinærene blir vaksinert, og de har skaffet seg beskyttelsesdrakter, sier Britt Weium hos Mattilysnet i Elverum.

Nådd EU-landene 

Fugleinfluensaen har nådd EU-landene. Det er funnet smitte hos til sammen 25 svaner i Italia, Hellas og Bulgaria.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar håndball

  Storhamar håndball har signert juniorlandslagsspiller Guro Nestaker fra Oppsal. Det skriver klubben i en pressemelding. 19 år gamle Nestaker er opprinnelig fra Gjøvik. Venstrebacken har skåret 178 mål på 52 kamper for juniorlandslaget.

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK