NRK Meny
Normal

Måtte fjerne mer listeria-rakfisk

Fisken som nå er trukket tilbake skal ha gjort folk syke. Partiet med rakfisk fra Wangensten i Valdres var solgt over hele landet gjennom Rema og Ica.

Rakfisk

Wangensten har måttet fjerne enda et parti rakfisk på grunn av listeria.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Partiet av vakuumpakket filet av rakfisk har Lot nummer 132 med siste forbruksdag 25.11.2013.

Kast eller lever tilbake

192 kilo er solgt over hele landet gjennom butikkjedene Rema og Ica. Wangensten AS melder at produktet nå er trukket tilbake og ikke lenger finnes i butikkene.

Rakfisk

Wangensten har måttet fjerne enda et parti rakfisk på grunn av listeria.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Har du kjøpt et eller flere av disse produktene må de kastes, eller du kan få pengene refundert ved enten å fremvise produktet eller en kvittering i den butikken der produktet er kjøpt, opplyser Mattilsynet.

Andre partiet i år

Også tidligere i november trakk Wangensten AS tilbake et parti vakuumpakket rakefiskfilet fra samme råvareleverandør.

Sist uke ble det oppdaget Listeria i fisken fra Valdres etter at en person i Akershus ble syk. Nå er ytterligere to mennesker blitt syke.

– Hos en person fra Hedmark ble det funnet sammenheng mellom sykdom og rakfisk fra den aktuelle produsenten, sier distriktssjef i Mattilsynet, Ellen Fuglerud, til Oppland Arbeiderblad.

– En person i Trøndelag er også syk, men vi vet ennå ikke om sykdommen skyldes rakfisk, sier Fuglerud.

Måtte trekke tilbake 2,2 tonn

Listeriabakterier, spesielt Listeria monocytogenes, kan være årsak til alvorlig sykdom hos mennesker.

Farligst for barn, eldre og gravide

Individer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt, og selv små smittedoser kan føre til sykdom og i verste fall død hos eldre, nyfødte og personer med underliggende sykdommer. For gravide kan bakterien medføre abort.

Spiseferdige matvarer som ikke skal varmebehandles, slik som for eksempel rakfisk, muggoster og røykelaks, hører med til de produkter som gravide, små barn og personer med nedsatt immunforsvar ikke bør spise ifølge generelle kostholdsråd fra Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Blir du syk: Oppsøk lege

Normalt friske personer kan også bli syke av bakterien, men symptomene er normalt lettere og de tåler noe større mengder av bakterien enn mer utsatte personer.

Dersom du er syk av Listeria, kan du få forskjellige symptomer, f.eks. diaré, mild influensalignende infeksjon eller blodforgiftning. Man kan bli syk få dager etter, eller opp til to måneder etter at man er blitt smittet. Dersom du opplever symptomer, bør du oppsøke lege. En infeksjon kan behandles med antibiotika.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Glatt på riksvei 3

    Det ble meldt om svært glatt på riksvei 3 i går kveld på grunn av underkjølt regn. Trafikken sto stille flere steder, ifølge politiet. Statens vegvesen var ute med alle sine mannskaper for å strø på veien.

  • Ulykke ved Mjøsbrua

    Tre personer ble kjørt til sykehuset etter en ulykke på riksvei 4 ved Mjøsbrua ved 23-tida i går kveld. Ifølge politiet er skadeomfanget ukjent, men bilene fikk store materielle skader. Ulykka skjedde da en bil kjørte inn i en annen bakfra.

  • Hadde ikke førerkort

    En mann i 40-årene ble i natt anmeldt for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort. Han oppga falsk personalia til politiet og blir også anmeldt for dette.