Det skjer samtidig med at antall arbeidsplasser i matindustrien synker på landsbasis.
Kjøttproduksjonen i Nord-Østerdalen øker stadig.
- De nordlige kommunene i Hedmark er i ferd med å opparbeide seg et av distrikt-Norges største næringsmiddelmiljøer, mener forskere.
20 tonn hver dag
Fabrikksjef Ola Kvernnæs ved Rendalen kjøtt får beskjed om at nedskjæringa av storfeslakt går som planlagt. Kvernnæs styrer 37 ansatte og de skjærer ned et trailerlass, over 20 tonn, med storfekjøtt hver dag. Omsetning er på nærmere 220 millioner kroner årlig.
Denne bedriften er en av flere innen matproduksjon som har vokst seg sterk i Nord-Østerdalen de siste årene. Og her mangler det ikke på selvtillit.
- Vi er av de beste i landet og vi vokser stadig, sier Kvernæs.
Flere vokser
Og det er ikke bare Rendalen Kjøtt som gjør det bra. Gildes anlegg på Tynset har vokst fra 75 til 100 ansatte. Så er det Synnøve Finden med 120 ansatte i Alvdal som bygger ut nok en gang etter mange år med sterk vekst. TINE-meieriene både på Tolga og i Folldal har kommet styrket ut av omleggingene i meierisamvirket.
Mer enn 300 personer arbeider altså i dag innen matproduksjon i Nord-Østerdal, og nå skal det forskes på matsuksessen.
Østlandsforskning skal prøve å finne ut hva som egentlig foregår i disse bygdekommunene nord i Hedmark.
Sterk
Sysselsettingen i matindustrien har nemlig gått tilbake på landsbasis, mens den har økt her.
- Nord-Østerdalen har befestet seg som ett av distrikt-Norges absolutt sterkeste matproduksjonsmiljøer, sier forskningsleder Morten Ørbeck i Østlandsforskning.
Og mens forskeren spår bare mer velstand for matmakerne i Nord-Østerdalen, så vasker de ned kjøttskjæreriet sitt i Rendalen og gjør det klart for en ny morgendag. Det vaskes med et smil i munnvika.