Hopp til innhold

Matcher du hukommelsen til denne mannen?

3,14159265358979323846202643383279502884418 .... Hadde du klart å memorere dette? En mann fra Stange i Hedmark kan Pi, etterfulgt av nesten 2500 desimaler.

Njål Arne Utgård

Njål Arne Utgård fremstår som en helt vanlig mann i 50-årene. Men hukommelsen hans er av den sjeldne sorten.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Hva tenker du på når du hører ordet pi? Får du nærmest traumer og tenker tilbake på mattetimen på ungdomsskolen, hvor du skulle regne ut omkretsen på sirkler og mye annet?

Eller tenker du på kryssordoppgaver hvor oppgaven «3,14» alltid har svaret pi?

En mann har imidlertid et atskillig nærmere og mer «kjærlighetsfylt» forhold til dette matematiske begrepet. Njål Arne Utgård har nemlig satt norgesrekord i å huske antall pi-desimaler, hele 2.437!

Få en enkel innføring i hva pi er her

Arbeidsledig, men ikke understimulert

Mannen med tilnærmet elefanthukommelse er en 56-årig tobarnsfar, for tiden arbeidsledig. Men han skal definitivt ikke beskyldes for å «drive dank», og understimulere hjernen.

– For meg så handler dette om å utfordre seg selv. Jeg har lenge hatt følelsen av å ha god hukommelse. Jeg så 16. mai i år at norgesrekorden var å huske 1206 pi-desimaler, og tenkte «jøss, er den ikke mer»?

– Nå som rekorden er din, har du ambisjoner om å forbedre rekorden yttterligere?

– Jeg er nok god for cirka 3300 desimaler nå, men jeg stresser ikke med det. Skulle imidlertid noen klare å gå forbi meg er det klart jeg skal ha rekorden tilbake, sier han med glimt i øyet.

Matematikk-undervisning i Karasjok

Barn og unge lærer ganske tidlig om pi og sirkler i matematikktimene. Her ser vi matematikk-undervisning i Karasjok.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Tall blir til bokstaver, ord og bilder

Han sier at man må bruke teknikk for å klare en så ekstrem prestasjon.

– Hvis det bare hadde vært tall, så hadde jeg vært helt på vidda, jeg hadde ikke hatt sjans. Jeg må finne en teknikk, som er bevist at virker, sier Utgård.

Og utdyper:

– Hvert tall jeg skriver får en bokstav, som igjen blir til ord og bilder. Og vi husker ting veldig mye bedre når vi lager bilder.

Og han mener denne teknikken kan brukes til absolutt alt:

– Man kan bruke det til å lære seg fremmedspråk, navn og mye annet. Jeg tror alle skulle vært i stand til å klare 1000 desimaler, hvis jeg hadde fått lært dem hukommelsesteknikk.

Pål Johan Karlsen

Pål Johan Karlsen er hukommelsesekspert og har gitt ut bok om emnet. Han har mange tips til den som vil bedre hukommelsen, uansett hva man vil bruke den til.

Foto: Leif Gabrielsen

Andre tips for hukommelsen

En annen kjent hukommelsesekspert, Pål Johan Karlsen, har tidligere delt sine tips for å bedre hukommelsen. Og mange av dem stemmer svært godt overens med dem fra pi-ekspert Njål Arne Utgård.

– Søk mentale utfordringer; tilegn deg nye kunnskaper og ferdigheter. Noen velger bort mentale anstrengelser. Det svekker hukommelsen.

– Konsentrer deg. Gi oppgaven du utfører din fulle oppmerksomhet.

– Kod inn ny informasjon på så mange måter som mulig - visuelt, verbalt, motorisk eller sanselig. Bruk kunnskapen eller ferdigheten aktivt..

– Lær deg husketeknikker, både visuelle og verbale. I hukommelses-VM kombinerer utøverne visuelle og verbale metoder for raskt å tilegne seg enorme mengder tilfeldig informasjon.

Så hva du enn har lyst til å memorere og teste deg på: Lykke til!

Flere saker fra Innlandet