NRK Meny
Normal

Master i dataspill

I Norge finnes det flere dataspillselskap som kjemper med resten av verden om å lage spillsuksesser. Bransjen mangler en masterutdanning, noe høgskolen på Gjøvik og Den norske filmskole på Lillehammer nå vil rette på.

master i dataspill

Snart kan det komme en masterutdanning innen dataspill i Norge. Høgskolene på Lillehammer og Gjøvik vil samarbeide om en slik linje.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Det å lage spill er en kunst. Skal man ta en mastergrad i dette faget er man nødt til å rømme landet. Det finnes nemlig ingen slik masterutdanning i Norge, men nå kjempes det for og få en slik utdanning til Innladet.

Ny filmsjef ved Filmskolen, Thomas Stenderup

Thomas Stenderup ved Den norske filmskole mener Høgskolene på Gjøvik og Lillehammer kan skape noe helt unikt.

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Det er fordi vi har teknologien i Gjøvik, så har vi vår kunstneriske utdannelse på Lillehammer. Vi kan skape noe helt unikt, sier dekan på Filmskolen, Thomas Stenderup.

De skal tilby en toårig master med 6 linjer. Målet er at de første 18 studentene skal starte høsten 2016.

– Spillutdanningen skal ikke utdanne det store volumen det sikkert er behov for, men de skal være med på å fornye spillet og spillets uttrykk, fortsetter Stenderup.

Utbredt bransje

De norske spillutviklerne er foreløpig lilleputter i en industri som vokser raskt.

– Det er ikke bare på gutterommene det blir spilt dataspill. Det er veldig utbredt, og en industri som omsetter mer enn film og musikk på internasjonal basis, sier Leif Holst Jensen i Produsentforeningen.

Spillindustrien i Sverige omsatte i fjor for 3,7 milliarder kroner. Minecraft alene sto for 1,5 milliard. Også Finland har store tall med suksesser som Angry Birds, mens Norge omsatte for et sted mellom 150 og 200 millioner. Holst Jensen mener kompetanse er viktig for å ta Norge hakket videre i denne industrien.

– Vi sier at vi trenger dette. Dette er «big business» og vi kan være med om vi får sjansen, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet

master i dataspill

Prosjektleder i dataspillselskapet, Krillbite, Ole Andreas Jordet (t.v.) og animatør Espen Kielland (t.h) tror det hadde vært bra med et masterstudie i dataspill i Norge.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Genialt

Om Norge skulle få en slik utdanning kan det bety at flere av nordmennene som jobber i utlandet vil komme tilbake hit for å jobbe igjen.

– Jeg vet om flere venner av meg som er veldig flinke, og som nå jobber i utlandet. Det hadde vært genialt å få den kunnskapen de har tilbake i Norge igjen, sier Espen Kielland, som er animatør i Krillbite.

Han startet studiene sine i England før han fullførte bachelor ved Høgskolen i Hedmark.

– Det er veldig mange norske studenter som tar de tre første årene her, så fortsetter de studiet og mastergraden i England. Jeg tror det hadde vært genialt og fått til et slikt masterstudie her i Norge også, fortsetter han.

Stiller krav

Kollega Ole Andreas Jordet er enig, men han stiller krav om at den også må være like god som i utlandet.

– I USA har man fler skoler som er beryktet og attraktive fordi det er tidligere genier som har laget ekstremt gode spill, som har gått over i det akademiske, sier han.

Dekan ved Den norske filmskolen sier en slik utdanning ikke åpnes for enhver pris.

– Det gir kun mening om vi kan tiltrekke de største talentene innen spill, sier Stenderup.

Kan benyttes av andre

Det nye studiet vil koste rundt 7 millioner kroner årlig. Hovedvekten mener Stenderup at de kan få på plass selv. Resten må de skaffe hos andre interessenter, og de er der tror han – fordi denne teknologien også kan benyttes i andre bransjer.

– Militæret på Jørstadmoen for eksempel. De har snappet opp av vi driver med dette og vi har hatt noe samtaler, og det er interessant, avslutter Stenderup.