Hopp til innhold

Massiv strøm av pilegrimer-trenger flere overnattingssteder

Pilegrimer må gå doble distanser for å finne et sted å sove. Pål Bryn har gått fra Oslo til Oppdal og anbefaler andre å ta med telt.

Pilegrim Pål Bryn går fra Oslo til Nidaros

Pilegrim Pål Bryn fra Bærum ønsker enkel overnatting når han går fra Oslo til Nidaros i sommer. Her har han kryssa dovrefjell og er snart i Oppdal.

Foto: privat

– Her er et stort rom med selvbetjeningskjøkken og feltsenger. I tillegg kan de bruke dusjer, do og badstu, sier daglig leder av bygdestua på Hoffsvangen, Bente Mikkelborg.

Bente Mikkelborg

Bente Mikkelborg blar i gjesteboka i rommet de bruker til pilegrimsovernatting på bygdestua som drives av Hoff menighet.

Foto: Jorun Vang / NRK

Ønsker enkel overnatting

Hoffsvangen på Østre Toten er et etappemål for mange pilegrimer. Her ligger det en middelalderkirke og på herberget kan vandrerne få stemplet pilegrimspass. Overnattingen er enkel, og billig - 50 kroner natta, sier Mikkelborg.

Det er slike overnattingssteder de gjerne skulle hatt flere av langs pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim, forteller daglig leder ved pilegrimssenteret på Granavollen på Hadeland, Jane Dahl Sogn.

I år har 200 såkalte langvandrere stemplet seg inn på pilegrimssenteret, og det er en stor økning fra tidligere år.

LES MER: Flere pilegrimer

HØR: Pilegrim Pål Bryn forteller

Pilegrimsleden har overnattingstilbud av alle standarder, men mange av de som går lengst ønsker seg en enkel overnatting.

Jane Dahl Sogn, daglig leder ved pilegrimssenteret på Granavollen

Dette pilegrimspasset stempler pilegrimmene underveis på vandringen, sier daglig leder Jane Dahl Sogn ved pilegrimssenteret på Granavollen.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Mange vil bare ha en gapahuk og litt vann, sier Jane Dahl Sogn ved pilegrimssenteret på Granavollen.

Dette har ikke vært så enkelt å imøtekomme. Vandrere har opplevd å måtte gå ekstra langt fordi det var fullt der de ville sove. Pilegrimsguider underveis har måttet kjøre både pilegrimer og bagasje lange avstander for å kunne gi dem tak over hodet om natta.

Hun appellerer nå til folk på gårder eller grunneiere for å ordne enkel overnatting.

– Ta med telt

Det sier Pål Bryn som har gått fra Oslo til Oppdal og er ute på sin 5. pilegrimsvandring, fire av dem fra Frankrike til Santiago de Compostela i Spania. Aldri tidligere har han opplevd så tøffe forhold som langs leden fra Oslo til Nidaros.

Da han nådde Dovrefjell var det kuldegrader og snø. Samtidig var det langt mellom overnattingsstedene og de kunne også ligge et stykke unna selve pilegrimsleden. Han tar gjerne en hotellovernatting, men helst vil han ha det enkelt. Det har vist seg å være vanskelig.

Fyldig gjestebok

Gjestebok og velkomstbrev på Hoffsvangen

Medlemmer i Hoff menighet har vervet seg som pilegrimsguider. de sørger for at pilegrimene tas imot og hjelper dem tilrette.

Foto: Jorun Vang / NRK

Gjesteboka på Hoffsvangen er full av godord.

– Hit kommer alle typer folk, sier Bente Mikkelborg. Det er vennegjenger, innbarkede langvandrere fra mellomeuropa og grupper.

Hun syns det er både spennende og givende å gi dem tak over hodet, fordi de setter så pris på tilbudet.