NRK Meny
Normal

Massiv støtte etter foreldrekritikk

Langrennstrener Lars Freng ber langrennsforeldre om å skjerpe seg. Nå får han massiv støtte.

Skirenn

ROPER VARSKO: Langrennstrener Lars Freng mener mange langrennsforeldre presser barna for hardt.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Foreldre presser barna så hardt at det dreper idrettsgleden, sier mangeårig langrennstrener Lars Freng. I et intervju på nettstedet langrenn.com ber han foreldre om å tenke seg om, og helst endre oppførsel.

Mange langrennsforeldre må skjerpe seg, mener Lars Freng

FRYKTER FOR IDRETTSGLEDEN: Lars Freng frykter for idrettsgleden til unge langrennsløpere.

Foto: Team Gudbrandsdal

I etterkant har Freng fått respons fra hele landet.

– Det har blitt mange telefoner i dag, og det tikker stadig inn tekstmeldinger. Tilbakemeldingene er kun positive, forteller han, og melder om støtteerklæringer fra så vel landslagsnivå som fra foreldre med barn i langrennssporten.

– Foreldre må tenke over hva de gjør

– Foreldre bør støtte og inspirere de unge, og ikke jage resultater slik mange gjør i dag, sier Freng til NRK.

Selv har han vært langrennstrener lokalt og på kretslag i 20 år. De siste årene har han sett seg lei på foreldre som dukker opp på skirenn med mange par ski til poden, og som lar alvoret skinne igjennom med glitester for smårollinger og med roping langs løypa som hverken er motiverende eller hyggelig.

– Vi snakker om nasjonalsporten vår. Den må vi ta vare på, sier Freng.

STØTTER FRENG: Tidligere toppløper Ine Wigernæs

STØTTER FRENG: Tidligere toppløper Ine Wigernæs.

Foto: privat

Han får støtte fra tidligere toppløper Ine Wigernæs. Kravhysteriet innen barneidretten øker litt på samme måten som opprustningskappløpet mellom stormakter: Ingen tør å trekke seg, sier Wigernæs.

Hun synes det er tøft at Lars Freng sier fra, og ser gjerne at flere gjør det samme. Wigernæs mener det bør være viktig for foreldre å tenke på fellesskapet barna er en del av mer enn jaget etter å bli best. Hun mener dessuten at utstyrshysteri med mange par ski for unge idrettsutøvere fort kan ødelegge for egen utvikling.

– En må gå trappa steg for steg, sier Wigernæs.

Idrettsgleden kan ødelegges av presset

Lars Freng mener mange mister gleden ved idretten når de kommer i 18-19-års alderen. Spesielt mener han det gjelder jenter. De får presentert et krav om å være topp 10 i landet, men det nivået er det svært få som når. Han mener det blir ødeleggende når alle skal måle seg med de beste.

Idrettsgleden er helt grunnleggende og vesentlig, mener Freng. Har du ikke gleden, kan du like gjerne begynne med noe helt annet, mener han.

I stedet for å presse barna til resultater og smøre ski med optimal voks, burde barna i stedet få lære å smøre ski selv. Mange av de unge lærer ikke det i det hele tatt, og når de plutselig skal begynne i 18–19 års alderen får de det ikke til og gir seg, mener Freng.

Vi snakker om nasjonalsporten vår. Den må vi ta vare på.

Lars Freng, langrennstrener

Han advarer også mot dyre langrennssamlinger utenlands og et utstyrshysteri som han mener diskvalifiserer mange familier fra å kunne delta.

I stedet burde vi ta en nasjonal debatt om hvordan nasjonalsporten skal utvikles, mener Freng.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Brann i Storgata

    Det brenner i en garasje sør i Storgata i Lillehammer. Brannvesenet er i gang med slukking og har kontroll på brannen, ifølge politiet. Det skal ikke være fare for spredning, men fem personer i nabohuset måtte gå ut på grunn av røyk fra brannen.

  • Svele fortsetter i Storhamar

    Mia Svele har skrevet en ny kontrakt med Storhamar Håndball. Ungdomslandslagsspilleren har signert en ny toårskontrakt med klubben.

  • Tatt med narkotika

    En person er innbrakt til politiet i Lillehammer mistenkt for bruk og besittelse av narkotika. Person ble tatt ved skysstasjonen, og vedkommende skal ha erkjent forholdet.