Hopp til innhold

Massiv støtte etter at de sto fram med sitt møte med barnevernet

Etter at Therese og Frank fra Skreia sto fram i NRK med sin kamp mot barnevernet har de kun fått positive tilbakemeldinger.

Ba om hjelp, måtte kjempe for omsorgen.

Therese og Frank kikker igjennom papirbunken som har bygd seg opp igjennom årene.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Torsdag fortalte foreldreparet på NRK Østnytt at i stedet for å få hjelp til utfordringene rundt sønnen, føler de at barnevernet var ute etter å finne feil og mangler ved dem som foreldre.

Mange tilbakemeldinger

Deres møte med barnevernet startet da sønnen deres var tre år gammel, i 2004. Da sendte barnehagen en bekymringsmelding fordi de reagerte på at gutten ikke utviklet seg som normalt.

De har fått mange positive tilbakemeldinger etter at de sto fram i NRK.

Representantene fra barnevernet begynte å følge Therese og Frank tett opp, men i stedet for å få hjelp til utfordringene rundt sønnen, følte de at barnevernet var ute etter å finne feil og mangler ved dem som foreldre.

Ba om hjelp, måtte kjempe for omsorgen.

De har fått mange positive tilbakemeldinger etter at de sto fram i NRK.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Etter at de valgte å fortelle sin historie har de fått veldig mange støtteerklæringer fra folk.

– Vi har fått tilbakemeldinger på Facebook og folk har kontaktet oss. Det har vært bare positive tilbakemeldinger. De har full respekt for at vi har stått fram, og sier vi er tøffe og ønsker oss alt godt. Det har ikke vært noe negative, sier Therese.

– Plikter å undersøke

Hun og Frank mistet nesten omsorgen for sin eldste sønn sommeren 2008, men våren 2009 slo Gjøvik tingrett fast at omsorgsovertakelsen skulle forkastet.

Barnevernet i Østre Toten jobbet med saken med Franks og Thereses sønn i ti år. Nå er saken avsluttet.

– Vi jobbet tett med familien, og gjorde grundige undersøkelser, sier barnevernleder i Østre Toten, Agnes Katrine Rognlid Hagaseth.

Hun sier barnevernstjenesten plikter å undersøke bekymringsmeldinger de får, og når det er et spørsmål om omsorgsovertakelse er det alltid en interessekonflikt mellom to parter.

– Det er alltid slik at barneverntjenesten kommer med sin vurdering av hva som er god nok omsorg, og foreldrene har sin vurdering.

Gjorde inntrykk

Denne gangen altså vant foreldrene. Therese og Frank fikk beholde omsorgen for sin eldste sønn, og det varmer ekstra godt å få tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente etter at de sto fra.

– Det virker som saken har gjort inntrykk hos folk. De sier at det er positivt at vi har stått fram. Vi får beskjed om å stå på, og ikke gi opp for man kan vinne fram. Folk synes vi er tøffe som står fram.

– Hva tenker om at dere sto fram i media?

– Det var litt voldsomt å se seg sjøl på tv og sånne ting. Jeg føler det har vært veldig godt å stå fram, så kan kanskje andre skjønne hva vi har vært igjennom. Og skjønner hva slags problemer vi har hatt.

Foreldreparet vurderer om de skal gå til sak, men foreløpig har de ikke bestemt seg for om de gjør det.

Tallet på omsorgsovertakelser øker. Advokat Hanne Lilleby har mange av disse sakene på Vestoppland, og hun mener barnevernet griper inn på annet grunnlag i dag enn for bare få år siden. Therese og Frank på Toten var nære ved å miste sønnen sin. Etter en lang kamp vant de over barnevernet.:

Flere saker fra Innlandet