NRK Meny
Normal

Markerer jubileum med «piggetur»

Geir Arne Hageland amputerte begge beina da han var fem år gammel. Nå markerer han grunnlovsjubileet med å pigge seg fra Lillehammer til Dovre, ei strekning på 200 kilometer.

Geir Arne Hageland markerer grunnlovsjubileet med å pigge seg fra Lillehammer til Dovre, ei strekning på 200 kilometer.

Mandag gikk startskuddet for ferden mellom Lillehammer og Dovre. Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø.

– Det er alltid fint å komme ut på tur. Det er gøy å prøve litt egne utfordringer og også knytte det opp til grunnlovsjubileet på en litt spesiell måte. Det er vanskelig å forkorte avstanden mellom Lillehammer og Dovre, så vi måtte jo ta det hvis vi skulle til Dovre.

Geir Arne Hageland

Geir Arne Hageland må ha hjelp opp de aller bratteste bakkene

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Geir Arne Hageland, kjent blant annet fra første sesong av «Ingen grenser» på tv, skal markere 200-årsjubileet for Grunnloven på sin egen måte.

I dag starter han, sammen med faren Jan Hageland og kameraten Tor Olav Bjørbakk Steinsvoll fra Otta, på en 200 kilometer lang tur fra Lillehammer til Dovre. Geir Arne har amputert begge bein, og skal pigge på langrennskjelke.

Inviterte ordførere med

Han vokste opp på Dovre, men har vært lillehamring i rundt 20 år. Da ideen om å legge ut på en ny ferd dukka opp, var barndommens marker naturlig stoppested for å knytte sammen de to punktene.

Med i planleggingen har han hatt med tidligere Afghanistan-soldat Kjetil Bragstad, som sjøl måtte amputere et bein.

– Veteranene fra Afghanistan havner ofte litt utenfor, med skader både av fysisk og psykisk art. De ser seg sjøl ofte som ressurser, men samtidig kan det være vanskelig å se seg i den situasjonen de var i før. Hvis vi greier å bruke de ressursene på en god måte, og folk får en god opplevelse, er det bra.

Hageland har invitert med ordførerne i kommunene de vil passere gjennom til å delta. Foreløpig har han fått et klart ja fra Ringebu-ordfører Erik Odli og avventer svar fra Dovre-ordfører Bengt Fasteraune.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pigger seg fra Lillehammer til Dovre

Geir Arne Hageland og turkameratene har nettopp startet på den 200 kilometer lange turen fram til Dovre.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

«Til Dovre faller»

Det er ikke første gang Hageland begir seg ut på lengre tur med en misjon i ermet. I fjor pigget han seg fra Gausdal til Beitostølen, for å markere at Ridderrennet fylte 50 år.

En annen jubilant som fikk markert bursdagen, var Rondane nasjonalpark, som fylte 50 år i 2012. Den ti dager lange turen og opplevelsene underveis resulterte i en film-hyllest, en timelang dokumentar som ble vist på NRK vinteren 2012.

Hver dagsetappe blir omtrent 3–4 mil lang, avhengig av vær og føreforhold. Trioen skal primært overnatte i hytter på vegen, men de har med seg telt som en sikkerhet om følget ikke kommer dit de skal.

Målet er, i tillegg til å markere Grunnlovens 200-årsdag, å vise fram naturområdene i regionen, gjenerobre Snøhetta som nasjonalfjell og markere Eidsvoll-eden fra 1814, «evig og tro til Dovre faller».