NRK Meny
Normal

Mariann Sæther kapret sin største seier

–Dette var stort, sier en glad Mariann Særther fra Otta til NRK. Lørdag vant hun sin største seier noensinne; Verdensmesterskapet i bratt elvepadling.

Portrett Mariann Sæther

BEST I VERDEN: Mariann Sæther har lenge vært kjent en kayakpadler i verdensklasse. Lørdag ble det også offisielt da hun ble verdensmester.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Adidas Sickline på elva Ötz i Østerrike (like ved Sölden) regnes som VM i bratt padling, ifølge friflyt.no.

Det er en ekstrem konkurranse som krever alt av utøverne; både teknikk, god form og kontroll på nervene, forteller Mariann Sæther (35). Hun vant med seks sekunder på Jennifer Chrimes. Målet er å padle raskest mulig ned et bratt og krevende stryk.

– Endelig lyktes jeg, sier hun til NRK.

– Ofte har jeg sviktet i finaler, som i VM i padling i 2009 da jeg vant semifinalen, men feilet i finalen og ble nummer fire. Nå lyktes jeg med alt.

– Et etterlengtet mål

Det kreves 25 deltakere for at løpet skal bli kalt for et verdensmesterskap, og for første gang stilte 25 jenter opp lørdag. Best av de kvinnelige deltakerne var norske Sæther. Hun brukte ett minutt og ni sekunder.

Mariann Sæther har vært en padler i verdensklasse i snart 20 år, men til tross for en rekke seire er det altså nå hun har kapret den største tittelen. Det ga henne 1000 Euro og en medalje.

– Det er ikke de store summene å vinne i elvepadling, konstaterer hun.

Satser på en ny sesong

Når vi snakker med henne er hun på vei fra Østerrike til hverdagen i Voss hvor hun jobber som lektor på Voss videregående skole.

– Å kapre en så høythengede tittel inspirerer meg til å satse videre som elvepadler, sier Mariann Sæther.

SE VIDEO FRA 2012:

Mariann Sæther er en kayak padler i verdensklasse. Her utfordrer hun et stup, få i verden tør å prøve.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK