NRK Meny
Normal

Bispekåpe proppfull av kvinnesymbolikk skal stilles ut på dronningsoverom

Kunstverket til Borgny Svalastog pakkes forsiktig ned før reisen til Sverige. Der skal den stå utstilt i sommer i et helt spesielt soverom i Läckö slott.

Kunstverket heter Maria og barnet i rosehagen, og skal aldri benyttes som bispekåpe. Borgny Svalastog skal stille den ut i soverommet til tidligere svensk dronning.

SKAL PRYDE KONGELIG SOVEROM: Borgny Svalastog svinger seg i sitt eget kunstverk "Maria og barnet i rosehagen", Mariakåpen

Den anerkjente Lillehammerkunstneren Borgny Svalastog har laget ei «bispekåpe» som det er stor interesse for også i utlandet.

Nå skal kunstverket "Maria og barnet i rosehagen" stilles ut i Sverige, der den skal pryde soverommet til den omstridte dronning Kristina fra 1600-tallet.

Mariakåpen er kontroversiell i kirkesammenheng og Svalastog tror det er fordi hun har fokusert på kvinnen i bibelhistorien.

Ei bispekåpe er et maktsymbol. Mariakåpen viser kvinnens viktige rolle, i livet og i bibelhistorien.

Borgny Farstad Svalastog, kunstner
Stiller Mariakåpen ut på svensk slott

STILLER UT PÅ SVENSK SLOTT: En symbolsterk kåpe skal pryde soverommet til en sterk dronning fra 1600-tallet

Foto: Ruth Barsten / NRK

Kunstverket er spesiallaget for Lillehammer kunstmuseum og har til nå vært en del av utstillingen "Tusen tråder".

Før pinsehelga ble Mariakåpen pakket forsiktig ned i en spesiallaget kasse av teknisk konservator Peter Obel fra Maihaugen, før den skal tilbringe «sommerferien» på Läckö Slott ved Väneren.

Svalastog skal stille ut flere arbeider i slottet, som har en pilegrimsutstilling denne sommeren.

Hun syns det blir spennende å se hvordan publikum vil ta imot kåpen når den står i et rom omgitt av takmaleri og andre gjenstander fra den gang dronning Kristina sov der.

Dronningen soverom i Läckö Slott

DRONNING KRISTINAS SOVEROM: Nye omgivelser for Mariakåpen til Borgny Svalastog

Foto: Håkan E Bengtsson / Stiftelsen Läckö Slott

Vil vise rosehagen alle kvinner har inni seg

Borgny Svalastog er selv engasjert og troende katolikk og datidens dronning Kristina konverterte også til katolisismen mens det var ulovlig i Sverige. Dronningen måtte derfor abdisere og dro til Roma.

– Jeg har tatt tak i alle mor-kulturer som har vært for å fortelle noe om det kvinnelige, sier kunstner Svalastog.

Hun påstår at det er menn som gjennom Paulus alltid har definert hva som er riktig.

Kontroversiell kvinnekåpe

Konservator Cecilie Skeide ved Lillehammer kunstmuseum forteller at kåpen er mettet av symboler og at Svalastogs kunstverk er i en helt unik posisjon.

Kunstneren jobber med religiøse uttrykk både fra et svært personlig og politisk ståsted.

Svalastog klarer å kombinere det idemessige med det håndverksmessige, ifølge Skeide.

Borgny jobber for kirken samtidig som hun problematiserer vedtatte sannheter om maktsymboler og historieforståelse innenfor kirken

Cecilie Skeide, konservator, Lillehammer kunstmuseum

Mariakåpen har allerede provosert mange. Den bryter med konvensjonene i den offisielle kirkehistorien fordi den fokuserer kun på Maria-delen i Bibelen.

Cecilie Skeide om Svalastogs bispekåpeCreated by InfoDispatcher

KÅPEN ER SOM EN KVINNE: Cecilie Skeide synes bispekåpen symboliserer kvinnekroppen, både inni og utenpå.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Trafikkulykke på E6

    Det har vært en trafikkulykke på E6, Krekke. Tre biler er involvert, nødetatene arbeider på stedet. Alle invoverte personer er ved bevissthet, melder politiet.

  • Starter arbeid på riksvei 3

    Arbeidet på strekningen Atna – Alvdal grense på riksvei 3 starter i 2019. Det melder Statens vegvesen i en pressemelding. Dermed er det lagt til rette for breddeutvidelse til ni meter, som er prioritert i Statens vegvesens handlingsprogram.

  • Usikker gjerningsperson

    Politiet vet ikke hvem som fullstendig har smadret vegvesenets fartsmåler på E6 på Dovrefjell. Trolig er det en lastebil som har kræsjet med fartsboksen, sier seniorrådgiver Henning Træet i Statens vegvesen til GD.