NRK Meny
Normal

– Jeg har det veldig godt nå

Hun har solgt over 36 millioner bøker, og skrevet rundt 200. Onsdag fylte Margit Sandemo 90 år og i bursdagsgave fikk hun Kongens fortjenstmedalje.

Margit Sandemo

HAR DET GODT: Det er ikke farlig å bli gammel, sier Margit Sandemo.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Onsdag fylte en av Norges mestselgende forfattere 90 år. En alder Margit Sandemo lever godt med.

– Det er ikke farlig å bli gammel. Man får skryte av at man er så gammel, og så er man frisk og sprek og har det veldig godt, sier forfatteren.

Når man fyller rundt tall, så må det også feires. I påsken kom både venner og slektninger fra Norge for å feire jubilanten i hennes hus i Sverige. Og selve kvelden blir feiret sammen med folk fra forlaget.

Like før jubileet fikk hun en ekstra hyggelig beskjed; Sandemo er nemlig tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Savner Valdres

Hun ble født i Østre-Toten, men tilbrakte store deler av barndommen sin i Sverige. I voksen alder flyttet hun tilbake til Fagernes og Norge. Nå bor hun i Skåne i Sverige, vekk fra snø og is. Selv om hun savner Valdres, trives hun godt der hun er.

– Det er vakkert her nede i Skåne. Det er masse blomster utenfor. Det kjennes ut som det er en veldig bra dag.

Hun startet sin forfatterkarriere i en alder av 40 år, og har siden 1964 skrevet rundt 200 bøker. Selv ved passerte 90, har hun ingen planer om å legge pennen på hylla.

– Nei, nei. Det er ingen forskjell på å være 50 og 90 år, det er det samme. Jeg har akkurat avsluttet en roman, og jeg venter nå på resultatet fra forlaget. Jeg venter derfor med å begynne med noe nytt, men jeg har ferdig to ideer i hodet.

– Jeg har tenkt å bli 100 år

Ser du noen fordeler ved å bli 90 år?

– Det finnes mange fordeler, og jeg har jo tenkt på bli 100 år. Man har det like morsomt når man er gammel. Jeg hadde det egentlig ikke så morsomt når jeg var 17, så jeg har det bedre nå, sier Sandemo.

Mange ville kanskje trappet helt ned når man for lengst var inne i pensjonistenes rekker, men Sandemo mener det får holde at hun ligger litt lenger om morgenen.

– Ja, og så får man unne seg det beste, avslutter forfatteren blidt.

Margit Sandemo

NYE BOKPLANER: Margit Sandemo har to nye bokideer klare.

Foto: NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer-Stavanger 5-4

  I 22. serierunde har Lillehammer Ishockeyklubb har slått Stavanger Oilers 5-4 på hjemmebane.

  Lillehammer Ishockeyklubb, Stavanger Oilers
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • Thoresen tilbake til Russland

  Ishockeyspiller Patrick Thoresen drar tilbake til Russland for å spille resten av sesongen for sin gamle klubb SKA St. Petersburg. Han har vært tilbake i Storhamar bare et halvt år, men ifølge kontrakten kan han forlate klubben fra 1. desember.

  Patrick Thoresen
  Foto: Morten Stenberg / NRK
 • Vestre Toten savner maskinskatten

  Industrikommunene beklager at budsjettforliket nå fører til at maskinskatten forsvinner. For Vestre Toten kommune innebærer det et årlig inntektstap på nær fem millioner kroner. Men - for Nammo-konsernet betyr det lavere utgifter og nyinvesteringer.

  Flagg og logo for Nammo på Raufoss
  Foto: Arne Sørnes / NRK