NRK Meny
Normal

Mann tiltalt for bedrageri mot NAV på 1,7 millioner kroner

En hedmarking i 50-årene skal ha jobbet samtidig som han mottok trygd fra NAV i sju år. – En usedvanlig stor trygdebedrageri-sak, sier økokrimleder i Hedmark.

Glåmdal tingrett

TINGRETTEN: Det er satt av tre dager til rettssaken i Glåmdal tingrett i slutten av november.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Fra 2006 til 2013 mottok hedmarkingen forskjellige stønader fra NAV på til sammen nesten 1,7 millioner kroner. Ifølge tiltalen jobbet han samtidig som daglig leder i en restaurant uten at han oppga dette til NAV.

– Dette er en usedvanlig stor trygdebedrageri-sak, også i nasjonal målestokk. Det er oppsiktsvekkende at det har pågått over så lang tid og da generer det veldig store beløp, sier politiadvokat i Innlandet politidistrikt og leder for Økokrimseksjonen i Hedmark, Richard Røed.

Ifølge han er dette soleklart den største trygdebedrageri-saken de har etterforsket, med god margin.

Fikk uførepensjon

Richard Røed

STOR SAK: - Dette er soleklart den største trygdebedrageri-saken som Økokrimseksjonen i Hedmark har etterforsket, sier politiadvokat og leder for seksjonen, Richard Røed.

Foto: Linda Vespestad / NRK

I fjor ble 20 personer i Norge anmeldt for trygdebedrageri for mer enn èn million kroner. Gjennomsnittet for alle de anmeldte sakene i fjor lå på 218 000 kroner, ifølge tall fra NAV.

Mannen fra Hedmark er også tiltalt for å ha fått utbetalt 318 937 kroner i uførepensjon fra et forsikringsselskap uten at han oppga at han var i stand til å jobbe.

Saken startet da Utlendingsenheten i politiet hadde kontroll på en restaurant, og kom over flere utenlandske arbeidere uten oppholdstillatelse, ifølge politiet.

Det ble gjort undersøkelser mot andre personer som befant seg i restauranten, deriblant mannen som nå er tiltalt.

– Han nekter straffskyld etter tiltalen, og utover det ønsker han ikke å kommentere saken, sier hans forsvarer Egil Brå Oksavik.

Mener han var reel daglig leder

Hans kone står som daglig leder for restauranten, men etter at NAV og politiet så nærmere på saken, mener de at det er grunnlag for å ta ut tiltale mot hedmarkingen.

– Vi mener det er tiltalte som er den reele daglig lederen. Han har i den perioden også mottatt uføretrygd, og det er det som kjent ikke anledning til hvis man har arbeidsevne, sier politiadvokat Røed.

Mannen i 50-årene er tiltalt for:

 • grovt bedrageri for til sammen to millioner kroner
 • å ha gitt falsk forklaring til offentlig myndighet

Strafferammen for grovt bedrageri er fengsel i inntil seks år.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.