NRK Meny
Normal

Mann siktet for mordbrann

En mann i 60-årene som er siktet for å ha tent på flere branner i et leilighetskompleks i Kongsvinger i fjor, er nå siktet for tre tilfeller av mordbrann.

Leilighetskompleks i Amundvegen, Kongsvinger

SIKTET FOR MORDBRANN: I løpet av ni måneder brant det til sammen sju ganger i eller i nærhet av bygningen som ligger i Amundvegen i Kongsvinger. En mann i 60-åra er nå siktet for tre brudd på mordbrannparagrafen.

Foto: Vera Wold / NRK

Mannen er fra før siktet for åtte tilfeller av grovt skadeverk etter brannene, tre brannstiftelser og fem forsøk på det samme, men nekter straffskyld.

Han har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i desember, og nå har altså politiet utvidet siktelsen mot ham.

Kongsvinger politistasjon

MORDBRANNPARAGRAF: Politiet i Kongsvinger har utvidet siktelsen mot mannen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Vi har nå tatt ut siktelse for tre overtredelser av mordbrannparagrafen, den paragrafen har en strafferamme på 21 års fengsel, med en minstestraff på to år, sier politiadvokat Bjørn Erik Pettersen til NRK.

– Brannene påsatt

Det var i desember i fjor at mannen i 60-årene fra Glåmdal-distriktet ble pågrepet og siktet for åtte tilfeller av brannstiftelser. Ingen personer ble skadet, men de fleste av brannene startet i et leilighetskompleks i boligområdet Lia i Kongsvinger.

I løpet av ni måneder brant det til sammen sju ganger i eller i nærhet av bygningen som ligger i Amundvegen.

Svein Holden

NEKTER: Mannens forsvarer Svein Holden sier hans klient nekter for å ha noe med brannene å gjøre.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dette er en alvorlig sak, og spesielt i de tilfellene der liv kunne ha gått tapt.

Politiet konkluderte raskt med at brannene var påsatt, og jakten på en brannstifter startet.

Nekter for å ha tent på

Etter en bilbrann i begynnelsen av desember mente politiet at de kunne knytte en mann i 60-årene til alle brannene, og pågrep og siktet ham for grovt skadeverk. Det er tekniske bevis og vitneobservasjoner som politiet mener knytter ham til saken.

– Vi mener at vi har pågrepet rett mann for disse brannene, sier politiadvokat Pettersen.

Mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet, men mener han ikke har noe med brannene å gjøre.

– Han nekter straffskyld for alle forholdene i siktelsen. Det er naturligvis tungt for ham å stå overfor en så alvorlig anklage som siktelsen nå gjenspeiler, sier hans forsvarer Svein Holden.

– Liv kunne gått tapt

Bjørn Erik Pettersen

RAPPORT: – En rapport konkluderer med at liv kunne gått tapt, sier politiadvokat Bjørn Erik Pettersen.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Det er en rapport fra den branntekniske sakkyndige og politiets etterforskning som førte til at siktelsen mot mannen ble utvidet.

– Det er i tre av brannene, i henholdsvis i mars, april og oktober, at den branntekniske sakkyndige konkluderer med at menneskeliv lett kunne gått tapt hvis ikke brannen hadde blitt slukket. Ved disse brannene var det folk i huset, og ved to av tilfellene skjedde brannstiftelsene på natta, sier Pettersen.

Politiet nærmer seg slutten av etterforskningen, men venter blant annet på en rapport fra den psykiatrisk sakkyndig. Når den er klar, vil saken bli sendt videre til statsadvokaten.

Rettssaken var forhåndsberammet til juni, men er nå flyttet til september.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Politimann siktet

  En politimann ansatt i Innlandet politidistrikt er i følge VG siktet for motarbeiding av rettsvesenet. Mannen ble i fjor dømt til samfunnstraff for råkjøring i sivil politibil. Fengslingsmøtet starter klokka 15 i ettermiddag.

 • Ny bank åpnet i Moelv

  For første gang siden 1923 ble det åpnet en helt ny bank i innlandsfylkene i dag. Næringsbanken skal i første rekke være en bank for små og mellomstore bedrifter i Innlandet, og har en egenkapital på 200 millioner kroner. På bildet ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen og fylkesmann Sigbjørn Johnsen som klippet snora i Moelv.

  Næringsbanken åpnet
  Foto: ARNE TROLLDALEN / NRK
 • Oppdatering ulykke E6

  En person kjøres til Lillehammer sykehus for kontroll/behandling etter trafikkulykken på E6 (Krekke). De øvrige er uskadd, veien er ryddet, melder politiet.